Talupidajad: kohalik toit peaks tarbijateni jõudma kiiremini ja odavamalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti jaama turg
Balti jaama turg Foto: Hanneli Rudi

Eestimaa Talupidajate Keskliit (ETKL) on asunud välja töötama tegevusplaani kohaliku toidu turuahela lühendamiseks. Eesmärk on tervisliku ja värske kohaliku toidu viimine lõpptarbija lauale võimalikult kiiresti, liigsete vahendajateta ja mõistliku hinnaga.

Talupidajate sõnul on probleem selles, et valdav osa toidukaubast müüakse nii Eestis kui mujal arenenud maailmas supermarketites, mille varustamiseks korraldatakse suuri rahvusvahelisi hankeid ja supermarketite toit on seega tihti anonüümne ja pärit tuhandete kilomeetrite kauguselt.

«Nii tarbijate kui põllumeeste huvides on tarbida ja toota kohalikku toitu, mis oleks värske ja säilitusainetevaba. Otsemüük ja võimalikult lühikesed turuahelad kujutavadki endast just taolist mudelit,» rääkis ETKL’i peadirektor Kaul Nurm.

Eestis on otseturustus arenemas, kuid suuremate eesmärkide saavutamiseks tuleks protsessi suunata ja koordineerida. Praegu avalikel turgudel toimuv müük ei ole piisavalt läbipaistev ega usaldusväärne, arvas Nurm.

Hinnanguliselt võiks Nurmi sõnul tulevikus ka Eestis toiduainete otsemüük moodustada vähemalt viiendiku tarbitavast toidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles