Rimi külmletid olid mitu päeva rivist väljas

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi külmletid olid tühjad ka mullu umbes samal ajal.
Rimi külmletid olid tühjad ka mullu umbes samal ajal. Foto: Meelis Tomson

Kui algul oli kahtlus, et Eesti jaoks tavatult soe ilm on Rimi külmletid rivist välja viinud, siis nüüd põhjendab poekett tühjalt seisnud külmikuid tehnilise rikkega.


Esmaspäeval pidi Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuht Andrija Lilleoja vabandama Ülemiste keskusest kaks päeva järjest ostetud hallitanud salatite pärast, nüüd aga tühjalt seisvate Magistraali poe külmlettide pärast. Esimesel juhul tõi ta põhjuseks inimliku eksimuse, teisel aga tehnilise rikke. Ometi olid Rimi külmletid rivist väljas ka aasta eest soojade ilmade saabudes.

Täna keskpäeval võis Magistrali Rimis näha keset saali täiesti tühjalt seisvaid külmlette. Kes tuli poodi külmutatud kala või juurvilja järele, pidi tühja kotiga koju minema. Piimalett oli pooltühi ja ühes juustuletis laiutasid kolm juustupakki.

«Tegemist oli õnnetusjuhtumiga - Magistrali Rimis purunes süsteemi kõrgsurveventiil. Purunemise täpne põhjus ei ole veel teada, see selgub ekspertiisi käigus. Nüüd on viga likvideeritud. Kaupade väljapanek kaupluses taastub järk-järgult,» vastas Lilleoja Tarbija24 järelpärimise peale kell 13.30.

Ta tunnistas, et osaliselt müügilt puuduv tootevalik vähendas kindlasti mingil määral Magistrali Rimi müüki. Kahtlused, et tegu võis olla poeketi sooviga elektrit kokku hoida, lükkas turundusjuht ümber. Ta selgitas, et nii Magistrali Rimisse kui ka Laagri Rimisse ning kõikidesse teistesse uuenduskuuri läbivatesse Supermarketitesse (Kaubahall, Nurmenuku) on investeeritud senisest oluliselt enam.

Uutes Rimi kauplustes on kasutusel keskkonnasõbralik ning senisest oluliselt energiasäästlikum külmasüsteem. Rimi on esimene jaekaubanduskett Eestis, kes on üle läinud uuele süsteemile ning asendanud kahjulikud külmainena kasutatavad kasvuhoonegaasid keskkonnasõbralikuma külmaine - süsihappegaasi vastu. Kõik Magistrali seadmed ning materjalid on uued, paigaldatud 2012.a. aprillikuus kaupluse ümberehituse käigus.

«Kõikides Rimi kauplustes on olemas konditsioneerid, kuid palavate suveilmadega võib tõepoolest vahel juhtuda, et külmasüsteemid ei pea koormusele vastu. Täpsustan, et antud juhul ei olnud tegemist soojate ilmade tõttu tekkinud rikkega,» lausus Lilleoja.

Tarbija24 küsis, kas ka teistes kaubakettides on soojade ilmadega külmlettidega probleeme olnud. Selver vastas, et neil on kõik külmseadmed töökorras ja sel suvel pole nendega muret olnud.

«Kui väljas on kuum ilm ning ka müügisaali temperatuur tõuseb, siis langeb külmseadmetele suurem koormus, sest külma tootmiseks on tarvis rohkem võimsust. Enamikes Selverites on õhukonditsioneerid, mis tagavad stabiilse sisetemperatuuri ning vähendavad sellega külmseadmete koormust. Loomulikult vajavad külmseadmed ka regulaarset hooldust,» selgitas avalike suhete juht Annika Vilu.

Ka Prisma teatas, et tänavu pole Prismades külmikutega probleeme esinenud. «Eesti suvi lihtsalt pole veel pakkunud sellist suvesooja, millele külmikud vastu ei pea. Üldiselt tekivad probleemid siis, kui temperatuur õues tõuseb üle 30 kuumakraadi, konditsioneerid ei suuda enam õuest tulevat õhku maha jahutada ning külmikutele sobiv niiskuse tasakaal läheb paigast ära,» Vastas kommunikatsioonijuht Kadri Lainas.

«Kui õhuniiskus kuuma ilmaga tõuseb, siis hakkavad külma tootvad seadmed oluliselt halvemini tööle, sest need on tavaliselt projekteeritud niiskussisaldusele kuni 60 protsenti. Aitaks konditsioneerid, aga nende pealt hoitakse tavaliselt kokku,» kommenteeris üks külmseadmete spetsialist, kes aga soovis jääda anonüümseks
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles