Tuulutusasendis ei kaitse varaste eest ka lukustatavad aknalingid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhutusasendisse jäetud plastaken. Illustreeriv foto.
Õhutusasendisse jäetud plastaken. Illustreeriv foto. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Juba mitmendat aastat võib suvel lugeda peamiselt Tartus levinud vargustest, kus korteritesse sisenetakse tuulutusasendis akna kaudu. Küsisime aknatootjatelt, kuidas siis ikkagi sellist sissetungi vältida.

Spetsialistid kinnitavad ühest suust, et tegelikult on kõige lihtsam tõde ikkagi see, et kodust lahkudes tuleb aknad korralikult sulgeda. Ekslik on ka arusaam, et sissetungi vältimiseks aitavad näiteks lukustatavad käepidemed. Need muudavad sissemurdmise kindlasti keerulisemaks, kuid täielikku garantiid ei saa ka selles olukorras aknatootja pakkuda.

«Kui raam on jäetud tuulutusasendi peale lahti, siis on tegemist ikkagi avatud raamiga ja sulust saab jõuga lahti murda,» rääkis AS Plasto müügikonsultant Herki Nurk.

Ka Fensteri projektijuht Tõnis Kristali sõnul käib lukustatav link lukku vaid siis, kui aken on kinni. «Kui aken on tuulutusasendis, siis lukustatav käepide ei aita. Ma ei ole veel näinud sellist linki, mida tuulutusasendis saab niimoodi lukku panna, et teda ei saaks lahti keerata. Kui keegi suudab oma käe sealt vahelt läbi ja suudab ta õigesse asendisse keerata, siis saab lahti ta küll,» selgitas Kristal.

Nurk kirjeldas, et uuemate akende sulustuses on kasutusel ka turvatapid, aga kui raam on tuulutusasendis, siis ei ole need turvatapid niikuinii pesas. Need on mõeldud kinnise akna lahtimurdmise keerulisemaks tegemiseks.

Kui aga elatakse esimestel korrustel ja on näiteks kodus lemmikloomad, kellele peab õhku jätma, siis soovitab Nurk mõelda alternatiivsele ventilatsioonile läbi akna või müüri, mis nõuab aga juba suuremaid väljaminekuid.

Kristali sõnul on üks võimalus jätta aken pigem mikrotuulutusasendisse, kus aken on avatud vaid pool sentimeetrit, aga teatav õhuvool on siiski tagatud. «Sel juhul ei ole esiteks väljast näha, et aken on lahti ja sinna annab ka mingisuguse riivi või muu mehaanilise tõkke panna, et seda lahti ei saaks,» rääkis Kristal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles