Arst: Kalevi suhkruvaba šokolaadi reklaamtekst on eksitav

Kadri Inselberg
:

Kalev reklaamib oma suhkruvabu šokolaade Waba diabeetikutele ja muidu suhkrust loobuda soovijatele, kuid arstide sõnul tõstab seal kasutatav magusaine diabeetikutel veresuhkru taset ligilähedaselt suhkruga.

Waba šokolaadides kasutatakse magusainena maltitooli, mis kuulub polüoolide sekka. Endokrinoloog dr Natalja Liivak kirjutab lastediabeet.ee leheküljel, et seda ainet ei ole soovitatav diabeetikul suhkru asendamiseks kasutada, kuna see sisaldab kaloreid ja süsivesikuid ning kui seda kasutada suures koguses, võib see põhjustada kõhuvalu ja -lahtisust.

Ka Tallinna lastehaigla endokrinoloogi Ülle Einbergi sõnul ei ole ilus selliste magusainetega tooteid diabeetikutele soovitada. «Enne kui hakatakse reklaami tegema, võiks tegelikult ikka spetsialistidega läbi rääkida. Ma olen pigem nõus tegema reklaami sellele, et diabeetikud tarbiksid väikses koguses naturaalset ja tumedat šokolaadi,» selgitas Einberg.

Einberg ei soovita vähemalt esimest tüüpi diabeediga lastel neid magusainetega tooteid tarbida, sest neil on erinevaid kõrvalmõjusid, millest levinuim on kõhulahtisus. Pigem võiksid lapsed tema sõnul süüa natuke mett, moosi või tavalist šokolaadi. «Diabeetikute maiustusi peaks sööma võib-olla siis, kui ei suudeta oma magusatarbimist ohjeldada, kuid ka neid võib süüa vaid 20-30 grammi korraga, muidu hakkab ikkagi veresuhkur tõusma,» rääkis Einberg.

Kalevi kommunikatsioonijuht Ruth Roht ütles, et Waba šokolaadid ei ole suunatud ainult diabeetikutele, vaid ka näiteks kehakaaluga hädas olevatele inimestele.

«Kuna Kalevis ei tööta toitumisteadlasi ega –spetsialiste, panime info Kalev Waba šokolaade tutvustava teksti jaoks kokku konsulteerides ühe enimtunnustatud toitumisteadlase Mai Maseriga ning kasutades TAI veebilehel toitumine.ee olevat infot, mis põhineb riiklikel toitumissoovitustel,» rääkis Roht.

Sealt selguski Rohti sõnul, et muuhulgas kasutatakse suhkruasendajat maltitool diabeetikutele ette nähtud dieettoodetes, kuna organism omastab seda ainet aeglaselt ja selle muutumine glükoosiks toimub rakkudes järk-järgult. «Maltitooliga dieettooteid leiab Eesti kaubandusest mitmeid, samuti mujal maailmas. Kalev Waba šokolaade toodetakse Belgias ning nende analooge müüakse erinevates riikides,» ütles Roht.

Samas tunnistab Roht, et kuna nende reklaamtekst on olnud mitmeti mõistetav, siis nad vabandavad, vaatavad teksti sisu kriitiliselt üle ning muudavad edaspidi sõnastuse selgemaks.

Kirjuta toimetajalePrindi
Artikli märksõnadarstdiabeetendokrinoloogKALEVšokolaad
Samal teemal
Sisuturundus
Saada meile vihje!
Nägid midagi huvitavat? Saada meile kiri, video või pilt siit!
Rakvere ööjooksu järelkajad
Viimased uudised
Üleskutse
Lugeja küsibKõik
TervisKõik
ReisKõik
VideoKõik
Tasub teada
48h populaarsemad teemad
Top kommentaarid
Top lood
UudisedKõik
Katsed ja testidKõik
Lugemissoovitus
Gallup

Küsitluses on osalenud  inimest
MajandusKõik
Valuutakursid
USD
0,887 EUR
GBP
1,175 EUR
SEK
0,106 EUR
RUB
0,014 EUR
=
Kursid seisuga: 24.08.2016
MaaeluKõik
PostimeesKõik
NaineKõik
JuhtimineKõik
TallinnKõik
Liitu Postimehe uudiskirjaga ja ole kursis päeva olulisimate uudistega!
Vali omale meelepärased teemad:
Aitäh, et liitusid
Postimehe uudiskirjaga!
Juba homme jõuab esimene uudiskiri sinuni.
TAGASI POSTIMEHE LEHELE