Kuidas tunda ära lusitaania teetigu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lusitaania teetigu
Lusitaania teetigu Foto: Keskkonnateabe keskus

Lusitaania teetigu (Arion lusitanicus) on silmapaistvalt suur nälkjas, täiskasvanud looma kehapikkus väljasirutununa on 7–15 cm. Eestis esinevatest limustest on ta suuruse poolest võrreldav vaid nälklaste sugukonda kuuluvate mustseateo ja suur-seateoga.

  • Suur-seatigu (Limax maximus) ja must-seatigu (Limax cinereoniger) on erinevalt lusitaania teeteost värvitu limaga. Seatigude hingamisava on mantlikilbi tagumises osas, kuid teetigudel peapoolses osas.
  • Eesti teetigudest sarnaneb lusitaania teetigu välimuse poolest kõige rohkem kollase teeteo ehk rahvasuus tuntud seeneteoga (Arion subfuscus), kuid tema pikkus väljasirutatult on vaid 4–5 cm, haruharva ka kuni 7 cm.
  • Lusitaania teeteo keha värvus võib suuresti varieeruda alates tumepruunist punaka, oranži, kollaka ja beeži toonini. Noortel loomadel esineb sageli mõlemal keha küljel taustavärvist pisut tumedam pikitriip. Looma keha pinda kattev lima on oranžikaskollane, roomamisel jätab ta peaaegu värvitu limajälje. Iseloomulik on tallaserva ere värvus, millel eristuvad selgelt tumedamad vaod. Pea on enamasti kehast tumedam.

Allikas: Tartu Keskkonnahariduse Keskus

Kui on kahtlus, kas tegemist on lusitaania teeteoga, siis tasub teha sellest pilt ja saata see aadressil info@keskkonnainfo.ee või teovaatlus@gmail.com. Kuna tänavuse märja suvega on tavapärasest enam näha ka meie kodumaiseid tigusid, ei pruugi iga suurem tigu kohe võõrliik olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles