Uuring: kontaktläätsed tõstavad lapse enesehinnangut

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste sõnul tunnevad läätsi kandvad lapsed end kenama, sportlikuma ja sõprade poolt hinnatumana
Teadlaste sõnul tunnevad läätsi kandvad lapsed end kenama, sportlikuma ja sõprade poolt hinnatumana Foto: Raigo Pajula
Värskest uuringust selgub, et kontaktläätsi kandvatel lastel on mitmes valdkonnas prillikandjatest kõrgem enesehinnang.

484 lühinägelikku last uurides selgus, et läätsekandjad tundsid end kindlamalt oma välimuse, sportimise ja sõpradega suhtlemise koha pealt, kirjutab Healthday.

Ohio ülikooli uurija Jeffrey J. Walline sõnas, et täiskasvanutega tehtud uuringute põhjal on lapsepõlves prille kandnutel läätsekandjatest madalam enesehinnang. Prillikandjate suuremat ebakindlust kinnitas ka käesolev uuring, kus 8-11 aastastel lastel paluti kolme aasta jooksul kas prille või kontaktläätsi kanda.

Selle aja vältel uuriti, millised muutused laste enesehinnangus ilmnesid. Katsealused pidid hindama oma sotsiaalseid suhteid, õpiedukust, sportlikku võimekust, välimust ja käitumist.

Uuringu lõpuks oli läätsi kandnud lastel prillikandjatest tunduvalt kõrgem enesehinnang välimuse, sportliku võimekuse ja sotsiaalsete suhete vallas.

Uurijate sõnul polnud tulemus üllatav, kuna varemgi leitud, et prillide kandmine mõjutab inimeste hinnangut oma välimusele halvemas suunas. Samuti on kinnitust leidnud, et läätsede kandmine muudab lapsi tunduvalt spordilembesemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles