Hiiumaa maasikakasvatajad: see töö ei tasu ennast ära

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikafestival Ülemiste keskuse parklas.
Maasikafestival Ülemiste keskuse parklas. Foto: Toomas Huik

Mitmed aastaid tagasi Hiiumaal maasikakasvatamist alustanud on selle marja kasvatamise üldse lõpetanud või põllupinda kahandanud.

Kui 2000. aastal alustati maasikate vedu isegi mandrile, siis nüüdseks on maasikatootmise lõpetanud või kokku tõmmanud paljud tollased suurtootjad ja turulgi kauplevad vaid väiketootjad, kirjutas Hiiu Leht.

Mandril on maasikad turul müügil keskmiselt 2–3 eurot kilo. Kärdla turul saab maasikakilo olenevalt marjade suurusest 3–6 euro eest, kauplustes on maasika kilohinnaks 5–7 eurot.

14 aastat Kassaris Esikülas maasikaid kasvatanud Tiia Uusoja ütles, et müügitulu eest on vaja osta uusi taimi ja kilet, lisaks peab hinna sisse mahtuma maa harimisele ja vahede pidevale niitmisele kuluv kütus, marjade jahutamiseks tarbitav elekter, väetised ja taimekaitsevahendid.

«Selle tööga peret üleval ei pea, reisimine või puhkama sõitmine ei tule kõne allagi,» nentis Uusoja. «Kui käiksin riigitööl, siis oleksid vähemalt maksudki makstud,» märkis maasikakasvataja. Maasikate müügiga ei ole aga Hiiumaal praegu muret – osta soovitakse rohkem kui on pakkuda, sest kasvatajaid ei olegi Hiiumaale enam palju jäänud.

Kärdla turul kaubelnud Mahe Hansu talu perenaine Urve Smill rääkis, et nende tänavune maasikasaak on suhteliselt hea, kuid vihm mädandab marjad ja selleks, et riknenud maasikas põllult eemaldada, tuleb näha tohutult vaeva. Ka Smillidel pole enam suurt maasikamaad ja nad vähendavad seda aasta-aastalt veelgi. Praegu on marju u 50 ruutmeetril. «Tööd palju – raha vähe,» tõi Smill välja lihtsa põhjuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles