Tänavu on halb kurgiaasta

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgid Põltsamaa konservitehases
Kurgid Põltsamaa konservitehases Foto: Mihkel Maripuu

Harjumaal Padise vallas Pae külas kurke kasvatav Johannes Valk ütleb, et tänavu on väga halb kurgi­aasta, sest ilm on olnu­d külm ja vihma liiga palju. Esimene külv mai lõpus ebaõnnestus täielikult.


Järgmine külv tehti juuni lõpus, ent põllud on ägedate sadude tõttu vee all. «Veerand saaki läheb kindlasti raisku,» on tema prognoos. Kurgi korralikult kasvamiseks peab muld olema vähemalt 12 kraadi soe, mistõttu ilma katteta võib tänavu üldse ilma saagita jääda.

Ka Salvesti (Felixi konkurent) nõukogu esimees Veljo Ipits kinnitab, et kurgisaak on tänavu kehv. «Oleme mures, ent kui vähegi võimalik, siis loodame ikka oma kurgitoodangu Eesti kasvatajatelt osta,» nendib ta.

Ipits ütleb, et neil on lai kasvatajate ring, kellelt nad kurke ostavad, ja seda püütakse veelgi laiendada – plaani järgi on kavas toota tuhat tonni kurke. Siiski ei välista ta võimalust, et kurgid tuleb lõuna poolt sisse osta.

Küsimusele, mis eristab Salvesti kurke Felixi omadest, vastab Ipits, et Salvest arvestab kohalikke maitse-eelistusi – näiteks on neil pakkuda piprakurki ja küüslaugukurki. «Felix arvestab peamiselt Lääne-Euroopa maitse-eelistustega,» räägib ta. Samuti meeldib Ipitsi sõnul Eesti tarbijale eelkõige terve, mitte viilutatud kurk.

Kolmapäeval olid värsked hapukurgid Tartu turul kallimad kui maasikad – 3,50 kuni neli eurot. Maasikaid sai kohati kahe euroga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles