Narkoseire agentuur: ööklubide keskkonda tuleks muuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööklubide keskkonda tuleks muuta.
Ööklubide keskkonda tuleks muuta. Foto: SCANPIX

Euroopa narkoseire agentuur (EMCDDA) avaldas raporti, kus soovitab ööelus alkoholi ja narkootikumide leviku piiramiseks muuta ööklubide ja baaride keskkonda ning koolitada töötajaid.

Raportis analüüsitakse, kuidas erinevad meetodid ja lähenemised aitaksid vähendada ööelus noorte seas levinud alkoholi liigtarvitamist ja narkootikumide levikut.

Ühe võimalusena pakub agentuur välja keskkonna parendamise. On leitud, et allahinnatud joogid, mustus, rahvarohkus, vali muusika ja teeninduse halb tase soodustab alkoholi liigtarbimist ja sellega seotud teisigi probleeme nagu vägivald.

Kõige tõhusam ennetusmeetod on uuringu koostajate hinnangul keskkonna muutmine, näiteks rahulike olemisruumide loomine, toidu serveerimine, selged ja nähtavad käitumisreeglid ja alaealiste efektiivne tõrjumine ööklubidest. Tasuta joogivee pakkumine kohtades, kus tarvitatakse näiteks ecstacy't, aitaks vältida veekaotust nii narkootikumide tõttu kui ka tantsimisel.

Samuti soovitatakse koolitada teenindajaid ja uksehoidjaid, kuigi selle mõju sõltuvusainete kuritarvitamise vähendamisele on olnud pigem juhuslik.

Samas tõdevad raporti koostajad, et siiani on kõige levinum viis noorte ööelu harjumusi muuta erinevad brošüürid või loodetakse eakaaslaste omavahelise harimise peale, mis aga ei ole osutunud väga efektiivseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles