Hesburgeri salati ussikestest teavitati teisi ELi riike

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hesburgeri hamburger.
Hesburgeri hamburger. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaare sõnul teavitasid nad teisipäeval Eestis lahvatanud Hesburgeri jääsalati kahjuritest ka oma kolleege.

«Teavitame tervet Euroopa Liitu läbi selleks loodud pädevate asutuste vahelise elektroonse kiirteavitamise süsteemi RASFF (rapid alert system feed and food),» vastas Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar küsimusele, kas juhtumist on plaanis teavitada ka Lätit ja Leedut, mille Hesburgeri esindustele saadeti samuti soovitus ussikesed salatist välja korjata.

Vahesaare sõnul pidi Hesburger komposteerima ligi kolm tonni jääsalatit ning seda tehti pärast veterinaarametnike kontrollkäiku.

Täna saatis Hesburger välja omapoolse selgituse meedias lahvatanud skandaalile. «Järgime tooraine töötlemise tehases rangelt kõiki tootmisstandardeid ning ka kõik Hesburgeri restoranid järgivad iga päev nii hügieeni kui kvaliteedistandardeid (HACCP),» kinnitas ettevõtte arendusjuht Ieva Salmela pressiteates. Ta selgitas, et ettevõte kontrollib saabuvat toorainet lisaks igapäevasele tavakontrollile ka laborites. «Kui kasvav salat jõuab meie Eestis asuvasse toorainelattu, kontrollime selle üle, peseme, lõikame, kuivatame, seejärel kontrollime uuesti ning pakendame hügieeniliselt.»

Eestis asuvas Hesburgeri tootmistsehhis käideltakse iga kuu koguseliselt ligi 20 000 kg salatit. «Iga väikseimgi salatileht läbib eelnimetatud kontrolli, enne kui jõuab tarbija ette,» toonitas Salmela. Ettevõtte esindaja sõnul on kordi, kus restoranides viiakse läbi tooraine lisakontrolli, et kindlustada kvaliteeti ning veelgi tõhustada järelevalvet. «Seegi kõnealune teema kerkis just lisakontrolli läbiviimise käigus,» lisas ta.

Eile hakkas sotsiaalmeedias levima Hesburgeri töötaja kiri, kus paluti jääsalatis olevad ussikesed välja korjata. Kirja saajate real olid ka Hesburgeri Läti ja Leedu töötajate nimed. Pärast skandaali puhkemist käis Harjumaa veterinaarkeskus kontrollimas ettevõtte Laagri söögikohta ja Sauel asuvat ladu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles