Eksperdid: rasvamaks ja reklaamipiirangud säästaksid palju elusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillburger.
Grillburger. Foto: Sille Annuk

Pooli südamehaigustest ja insuldist tingitud surmi saaks ekspertide hinnangul vältida kiirtoidule kõrgemate maksude seadmise, reklaamipiirangute ning puu- ja köögiviljade riigipoolse toetamisega.

Euroopa ekspertide sõnul oleksid laiaulatuslikud riigipoolsed tegevused tunduvalt efektiivsemad kui indiviidide innustamine tervislikumale eluviisile, kirjutas The Telegraph.

Suure soola-, rasva- ja suhkrusisaldusega toodetele peaks nende hinnangul määrama erimaksu ning puu- ja köögiviljad peaksid saama riigipoolset toetust, töödeldud toidus peaks vähendama soola ja rasva hulka ning tarvis oleks selget toidu märgistamist.

Nad soovitavad ka määrata suuremad piirangud suitsetamisele, sealhulgas keelata tubaka reklaamid ja muuta pakendid ühetaoliseks, samuti peaks rohkem reguleerima alkoholi turundust.

Samuti peaks riik soosima tervislikumaid liikumisviise nagu kõndimine ja rattasõit. Selleks oleks tarvis ümber mõelda teede jaotus ja teha muudatusi koolides ja töökohtades.

Ajakirjas European Journal of Preventive Cardiology kirjutanud ekspertide sõnul saaks nende muudatustega vältida 50 protsenti kardiovaskulaarsetest häiretest tingitud surmi.

Liverpooli ülikooli professor Simon Capewelli sõnul muudab kogu populatsiooni mõjutamine keskkonda automaatselt tervislikumaks, individuaalne lähenemine aga vajab ka aktiivset vastust indiviidi poolt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles