Kaugliini busside pileteid saab varsti osta ka mobiiliga ja automaadist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi bussipileti eest on raha makstud, siis ei anna selline väljatrükk õigust bussisõiduks.
Kuigi bussipileti eest on raha makstud, siis ei anna selline väljatrükk õigust bussisõiduks. Foto: bussireisid.ee

Lähiajal rakendub uus süsteem, mis võimaldab kaugliini bussile minejal pileti osta mobiili teel ning mitmele poole Eestis pannakse üles ka piletimüügiautomaadid.

«Juba viimased kaks aastat oleme me tegelenud tänase 10 aastat vana bussireisid.ee süsteemi väljavahetamisega ning esimene samm selleks tehakse augustis,» rääkis Tallinna bussijaama juhatuse liige Andres Osula.

Alates augustis tuleb välja täiesti uus kaubamärk T-pilet, mis esmajärgus vahetab välja senise lahenduse. Hiljem hakkab sinna järk-järgult lisanduma uusi võimalusi, nagu näiteks piletimüügiautomaadid, mobiilne piletiostu võimalus kõigist peatustest ning võimalus otse minna bussile enda T-pileti keskkonna kaudu soetatud piletitega jmt.

«Esimene piletiautomaat saab loodetavasti juba septembris üles Tallinna lennujaama, järgmised tulevad uuenenud Tallinna bussijaama hoonesse ja mujale üle Eesti,» lubas Osula.

Selle aasta jooksul töötatakse bussifirmadele välja ka piletimüügiaparaadid, mis lubavad bussides müüa pileteid samas süsteemis, mille kaudu müüakse pileteid ka internetis ja bussijaamades. «Andmete vahetus toimub reaalajas, tänu millele on ka pidevalt teada, palju on juba teel olevas bussis vabu kohti ja soovi korral saab ka näiteks mobiiltelefoni kaudu endale pilet ära soetada,» selgitas Osula.

Bussireisid.ee lehel on praegu üleval teade, et seoses piletimüügisüsteemi uuendamisega on võimalik pileteid osta kuni 12. augustini väljuvatele bussidele

Kummaline olukord

Ka praegu pakub bussireisid.ee võimalust osta endale pilet veebi kaudu. Kuna mööda Pärnu maanteed linnast välja sõitvad bussid peatuvad ka Tallinna piiril olevas Pääsküla peatuses, siis vähemalt teoreetiliselt on Nõmme või Laagri elanikul võimalus osta internetist pilet ja minna kodulähedasse peatusse, selle asemel, et sõita kesklinna ning pool tundi hiljem oma kodust bussiga taas mööda vurada.

Kärdlasse sõita soovinud naine sai aga bussijuhi käest teada, et pärast piletiraha maksmist tehtud väljatrükk koos triipkoodiga ei annagi talle õigust bussile minna. Eelmisel hilisõhtul järgmise päeva hommikuks ostetud pilet oleks tulnud Tallinna bussijaamas olevas automaadis päris pileti vastu ringi vahetada. «Kuna olin lapsega, siis lõi bussijuht lõpuks käega ja ütles, et minge peale, aga tema küll ei tea, mis siis saab, kui kontroll peale tuleb,» meenutas naine vahejuhtumit.

Andres Osula sõnul on praegusel bussireisid.ee leheküljel pärast pileti eest maksmist kaks erinevat võimalust. «Üks võimalus, mis on olemas kõigi bussifirmade puhul, on välja trükkida ostetud pileti kohta informatsioon. Sinna on trükitud ka piletite kiiremaks väljastamiseks triipkood ehk siis see lehekülg, millele te enda küsimustel viitasite,» vastas ta ajakirjaniku küsimusele. Osula kinnitas, et see lehekülg ei kehti üheski bussis piletina ning selle kohta on ka väljatrükil märge.

«Küll aga on firmadel SEBE, Taisto ja Arilix meiega kokkuleppel võimalus, et pärast maksmist on kliendil võimalik välja trükkida internetist ostetud pilet ja selle väljatrükiga minna otse bussile,» rääkis Osula. Ta tunnistas, et bussides ei ole täna veel võimalust kontrollida veebist ostetud pileti valiidsust ning kuigi täna paljude bussifirmadega olemas kokkulepe, et bussijuhid võtavad ka internetist välja trükitud piletitega reisijaid bussile, on see siiski paljudel juhtudel probleemne.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles