Politsei uurib kuueaastase lapse käe amputeerimist

, Venekeelse Postimehe reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonsia pärast operatsiooni Narva haiglas. Järgmisel päeval käsi amputeeriti.
Leonsia pärast operatsiooni Narva haiglas. Järgmisel päeval käsi amputeeriti. Foto: Erakogu

Politsei uurib, mis juhtus Narva haiglas, kus lihtsa luumurru tõttu kipsi saanud kuueaastasel tüdrukul amputeeriti ülejärgmisel päeval käsi.


«Arstid ütlesid meile: rõõmustage, et teie laps on elus,» ütleb Oksana, kes viibib praegu oma kuueaastase tütre Leonsiaga Tallinna Mustamäe haiglas. Kuni küünarnukini käe kaotanud lapse seisund on praegu stabiilne. «Kas läheb paremaks, arstid praegu ei ütle. Ma olen justkui unes: siiani ei suuda uskuda, et see kõik on tõesti meiega juhtunud,» nendib ema.

Kõik sai alguse kaks nädalat tagasi, kui Leonsia mänguväljakul mängides kukkus ja kurtis valu käes. Isa Aleksei läks tüdrukuga Narva haiglasse, kus pandi diagnoos: kinnine luumurd. Last opereeriti samal õhtul, pandi kips peale ja kirjutati järgmise päeva lõunaks haiglast välja.

Isa sõnul kurtis tüdruk haiglas enne kojusaamist, et käsi valutab, kuid meedikud selgitasid, et pärast operatsiooni on see täiesti normaalne. Öösel aga hakkas tüdrukul päris halb ja murelik isa viis ta uuesti haiglasse, ema jäi neljakuuse pisitütrega koju.

«Kella viie paiku hommikul registreeriti nad ooteruumis ära, kell 9 helistas aga mees ja ütles, et nad viiakse kiiresti Tallinna,» rääkis Oksana. Tema abikaasa sõnul oli siis, kui kips ära võeti, tütre käsi paistes ja kummaliselt täpiline.

Lapse ema kiirustas haiglasse, et tütrega koos Tallinna sõita. Leonsia kätt nähes ehmatas ta väga. «Kuid mulle öeldi, ärge pabistage, seisund pole kriitiline. Praegu mõistan, et tegelikult oli siis iga tund arvel,» nendib Oksana. Tallinna haiglasse jõuti kella poole 12 paiku ja seal ütlesid arstid vanematele, et käsi tuleb kohe amputeerida, sest see on ainus võimalus lapse elu päästa.

«Ta oleks võinud surra. Kuidas see juhtuda sai, arstid praegu ei selgita,» ütleb lapse ema. Perekond kirjutas politseisse avalduse, nende hinnangul on juhtunus süüdi Narva haigla arstid.

Ida prefektuuri pressiesindaja Jelena Filippova sõnul alustati juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb üliraske kehavigastuse tekitamist ettevaatamatuse tõttu.  

Narva haigla peaarsti Olev Sillandi sõnul uurib haiglas loodud komisjon, mis lapse ravi käigus juhtus. Mis ajaks loodetakse selgusele jõuda, ei osanud ta veel öelda. «Praegu ei ole ka meie Tallinna kolleegid juhtunu kohta oma järeldusi esitanud,» nentis ta.

Eile toimus komisjoni istung. Komisjoni esimees doktor Aleksandr Mišenkov ütles, et töösse kaasati arste ja eksperte nii Tallinnast kui Tartust. Väikese Leonsia haiguslugu uuriti minutite kaupa läbi. Neli traumatoloogi jõudsid järeldusele, et tegemist on erakordse juhtumiga.

Mišenkov märkis, et praegu on ekspertidel mitu versiooni, mis tüdruku käega juhtus, kuid kindla järelduseni jõutud pole. Ühtegi tööversiooni ei nõustunud arst avaldama. Komisjon tuleb taas kokku järgmise nädala teisipäeval ja loodetakse, et selleks ajaks annavad analüüsid ühese vastuse.

Arst, kes luumurruga Leonsiat tohterdas on kolleegide sõnul oma ala hea spetsialist.

Narva haigla kirurgiaosakonna juhataja Vjatšeslav Nuž­din ütles, et mõistab lapse vanemaid. «Kuidas võis luumurd amputatsiooniga lõppeda, ei oska ma veel ka endale selgitada. See on niivõrd ebatavaline juhtum. Me tellime erapooletu ekspertiisi,» lisas ta.

Nuždini sõnul ei olnud mingit põhjust last pärast kipsi panekut haiglasse jätta, kuna tüdruk ei olevat midagi kurtnud. Ta lisas, et kui kips ära võeti, uinus laps rahulikult ja arstil oli õigus jälgida tema seisundit kohapeal, kuid siis kulus aega selleks, et saada ühendust Tallinna kolleegidega.

«Ma ei arva, et ajafaktor oli siin määrav,» leidis Nuždin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles