Kumb on parem – kas Rootsi Mesikäpp või Soome Domino

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küpsiseid testivad Eliisbeth (7), Raiten (9), koer Deffi (6), Reinar(16) ja Rasmus (3).
Küpsiseid testivad Eliisbeth (7), Raiten (9), koer Deffi (6), Reinar(16) ja Rasmus (3). Foto: Peeter Langovits/Postimees

Domino küpsised jõudsid Eesti poodidesse koos esimeste vabadustuultega enam kui 20 aastat tagasi. Viimasel kolmel kuul aga on  poeriiulid vallutanud analoogsed küpsised Kalevilt, mis tõele au andes on küll toodetud Rootsis. Mis maitseb paremini, kas põhjanaabrite Domino või näiliselt kodumaine Mesikäpp. Tõe selgitasid välja asjatundjad.

Postimehe palvel proovisid küpsiseid perekond Loki neli last ja koer. Kuna Kalev soovitab Mesikäpa küpsiseid «dopsutada» piima sisse, siis prooviti mõlemaid küpsiseid nii piimaga kui piimata.

Küpsised valati pakkidest välja ja test läks hooga lahti. Esimesena lõpetas testimise 9-aastane Raiten, kelle vaieldamatu lemmik oli Domino küpsis. «Mõlemad küpsised maitsesid piimaga paremini. Domino oleks nagu šokolaadiga tehtud ja Mesikäpp kakaoga,» arutles ta asjatundlikult. Kui Domino küpsiseid suutis ta ära süüa mitu, siis Mesikäppasid vaid ühe ja sedagi koos piimaga.

Seitsmeaastasele Eliisbethile meeldis aga Mesikäpa küpsis rohkem, kuna see oli magusam. Mõlemad küpsised maitsesid ka tema arvates piimaga süües paremini. 16-aastane Reinar aga oli risti vastupidisel arvamusel – piimaga ei kannata kumbagi küpsist süüa, sest piim rikkuvat küpsiste maitse ära. Tema eelistaks Mesikäppa, sest see on magusam ning krõmpsub paremini. «Mesikäpp on nii magus, et kui ühe paki ära sööd, siis rohkem enam ei taha. Dominot aga võiks mitu pakki süüa, sest seal on vähem sees ja nad pole nii magusad,» arvas Reinar.

Kolmeaastane Rasmus proovis innukalt ära mõlemad küpsised ning talle maitsesid Mesikäpad rohkem. Piimaga proovimise voorust jäi ta aga vanema venna otsusel kõrvale, sest «siis oleks küpsistega koos nii tema kui ka minu riided,» põhjendas Reinar. Pere neljajalgsele liikmele Deffile sobisid nii Mesikäpp kui ka Domino. Peaasi, et juurde saab.

Kui testi alguses tundus, et pea 400 grammist küpsistest ei piisa, siis tegelikult jäi järele mõlemaid. Mesikäppasid küll pisut rohkem, aga nende pakk on ka suurem. Küll aga torkas testi tehes silma, et eilse 25-kraadise palavuse juures säilitasid Domino küpsised oma välimuse, Mesikäppadel aga hakkas kreem sulama ning juba pakist välja kallates kippusid küpsised lagunema.

Kokkuvõttes tuleb aga tunnistada, et Rootsi -Soome küpsiste maavõistluse võitis ülekaalukalt Kalevi Mesikäpp.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles