Tagasi mobiilivaatesse
Värskendamiseks tõmba

Kaup

:

Milleks suhkrule lisaained?

Tallinna teeninduskooli kokaeriala kutseõpetaja Dina Aarma sõnul on põhiline moosisuhkrute ja -paksendajate koostisosa pektiin, mis moosi paksemaks muudabki. Peale selle on seal aga ka teisi ühendeid.

Vahtu tekitavad moosi keetmisel valgud. Nii et see, kas moos vahutab vähe või palju, oleneb Aarma sõnul lihtsalt sellest, kui palju on moosipaksendajas või -suhkrus lisavalke. Vahtu võtab vähemaks taimeõli, mida oli lisatud Diamanti moosisuhkrusse, millega meie katseski moosikeetmisel üldse vahtu ei tekkinud. Aarma ütleb, et see on normaalne ja moosi kvaliteeti ei mõjuta.

Veel lisatakse moosipaksendajatesse ja -suhkrutesse sidrunhapet, mis kiirendab keetmisprotsessi ja muudab moosi natuke happelisemaks. Küll aga on tema sõnul ebarealistlik mõne suhkru peal kirjas olev paariminutiline keetmisaeg. «Pektiin tahab toimimiseks ikka natuke keeda. 10–15 minutit peaks olema piisav,» rääkis Aarma.

Aarma ütles, et kõige parem oleks moosi teha muidugi puhta pektiiniga, aga seda ta viimasel ajal Eestis müügil näinud pole.

Üks võimalus parajalt paksu moosi saamiseks on lisada pektiinivaestele marjadele (maasikas, vaarikas, mustikas) moosi keetes pektiinirikkaid marju. Näiteks soovitab Aarma karusmarju. Tema sõnul peaks sel juhul korralikuks paksendamiseks vahekord olema umbes kaks kolmandikku pektiinivaeseid ja üks kolmandik pektiinirikkaid marju.

Kirjuta toimetajalePrindi
LinkMail
Märksõnad:hoidismoosisuhkurtallinna teeninduskool
Samal teemal
Sponsoreeritud artiklid
Kes streigib, kes teeb lennureisimist lihtsamaks
LOE TERVISEPORTAALIST!
kõik sõduritoidust
UUS 20-EURONE RAHATÄHT
LOE TERVISEPORTAALIST!
    LOE TERVISEPORTAALIST!
    LOE TERVISEPORTAALIST!
      TOIDUPOED KOLIVAD VEEBI
      Viimased uudised
      Üleskutse
      Lugeja küsibKõik
      TervisKõik
      Tasub teada
      48h populaarsemad teemad
      Top kommentaarid
      Top lood
      UudisedKõik
      Katsed ja testidKõik
      Lugemissoovitus
      Aed ja koduKõik
      Gallup

      Küsitluses on osalenud  inimest
      Majandus24Kõik
      Valuutakursid
      USD
      0,89 EUR
      GBP
      1,374 EUR
      SEK
      0,107 EUR
      RUB
      0,014 EUR
      =
      Kursid seisuga: 27.02.2015
      POSTIMEES.eeKõik
      NaineKõik
      JuhtimineKõik
      TallinnCityKõik