Tagasi mobiilivaatesse

Kaup

:

Milleks suhkrule lisaained?

Tallinna teeninduskooli kokaeriala kutseõpetaja Dina Aarma sõnul on põhiline moosisuhkrute ja -paksendajate koostisosa pektiin, mis moosi paksemaks muudabki. Peale selle on seal aga ka teisi ühendeid.

Vahtu tekitavad moosi keetmisel valgud. Nii et see, kas moos vahutab vähe või palju, oleneb Aarma sõnul lihtsalt sellest, kui palju on moosipaksendajas või -suhkrus lisavalke. Vahtu võtab vähemaks taimeõli, mida oli lisatud Diamanti moosisuhkrusse, millega meie katseski moosikeetmisel üldse vahtu ei tekkinud. Aarma ütleb, et see on normaalne ja moosi kvaliteeti ei mõjuta.

Veel lisatakse moosipaksendajatesse ja -suhkrutesse sidrunhapet, mis kiirendab keetmisprotsessi ja muudab moosi natuke happelisemaks. Küll aga on tema sõnul ebarealistlik mõne suhkru peal kirjas olev paariminutiline keetmisaeg. «Pektiin tahab toimimiseks ikka natuke keeda. 10–15 minutit peaks olema piisav,» rääkis Aarma.

Aarma ütles, et kõige parem oleks moosi teha muidugi puhta pektiiniga, aga seda ta viimasel ajal Eestis müügil näinud pole.

Üks võimalus parajalt paksu moosi saamiseks on lisada pektiinivaestele marjadele (maasikas, vaarikas, mustikas) moosi keetes pektiinirikkaid marju. Näiteks soovitab Aarma karusmarju. Tema sõnul peaks sel juhul korralikuks paksendamiseks vahekord olema umbes kaks kolmandikku pektiinivaeseid ja üks kolmandik pektiinirikkaid marju.

Kirjuta toimetajalePrindi
LinkMail
Märksõnadhoidismoosisuhkurtallinna teeninduskool
Samal teemal
Elroni rongijuhtide ülekoormus
Sponsoreeritud artiklid
Ootamatused reisimisel
Toiduraiskamisest ja -ohutusest
Saada meile vihje!
Nägid midagi huvitavat? Saada meile kiri, video või pilt siit!
KOHVRID
AUTOD
Viimased uudised
Üleskutse
Lugeja küsibKõik
TervisKõik
Tasub teada
48h populaarsemad teemad
Top kommentaarid
Top lood
UudisedKõik
Katsed ja testidKõik
Lugemissoovitus
Aed ja koduKõik
Gallup

Küsitluses on osalenud  inimest
MajandusKõik
Valuutakursid
USD
0,925 EUR
GBP
1,389 EUR
SEK
0,108 EUR
RUB
0,018 EUR
=
Kursid seisuga: 17.04.2015
POSTIMEES.eeKõik
NaineKõik
JuhtimineKõik
TallinnKõik