Müüa tervis - kõigest 500 euro eest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitalflexi kaup, mis olevat väärt 500 eurot.
Vitalflexi kaup, mis olevat väärt 500 eurot. Foto: Den za Dnjom

End tuntud Saksamaa firma esindajateks nimetavad inimesed müüvad eakatele tekist, imetaldadest ja karukesest koosnevat komplekti, mis maksab rohkem kui ühe kuu pension. Ostu tagastada aga ei ole võimalik.

«Ma ei saa aru, kuidas on niiviisi võimalik petta eakaid inimesi,» pöördus Den za Dnjomi poole üks pahane lugeja. «Hüva, vanakesed ise on rõõmsad ja usuvad, et tegid oma tervisele kasuliku tehingu. Aga mida mõtlevad need, kes nii käituvad, ja ka inimesed, kes lasevad sel sündida,» sõnas nördinud naine.

Oma sugulast ajalehe poole pöördunud naisel sellest tehingust kõrvale hoida ei õnnestunud. Eakas mees helistas talle, et jagada oma rõõmu hea ostu üle alles siis, kui noored ja naeratavad Vitalflexi esindajad olid ta juurest lahkunud.

Ka ei olnud võimalik tagastada 500 euro eest ostetud karukest, tekki ja taldu, sest mingit tšekki müüjad ei jätnud. Ega ka mingeid teisi dokumente, kus oleks nende kontaktandmed kirjas.

Sellest, et 16. juulil toimub Lindakivi keskuses uute tervisetoodete presentatsioon, said Lasnamäe elanikud teada postkasti jäetud lehekestest, kus oli kirjas, et üritus on mõeldud alates 45 eluaastast.

Esitlusele tulid peamiselt eakad inimesed, kellele räägiti, kuidas magnetiga Saksa imetaldu kasutades võib vabaneda jalavaludest. Ka väideti, et magnetid mõjuvad hästi kogu organismile ja võib Vitalflexi toodete abil pääseda paljudest vananemisega kaasnevatest probleemidest.

Kohapeal imetabaseid asju osta ei saanud. Esiteks ei tulnud keegi esitlusele 500 eurot taskus ja teiseks anti igaühele aega mõelda ja kaaluda. Soovi korral lubati kaup tuua otse koju kätte, kuhugi ei ole vaja minna ega midagi teha. Kutsel oli kastike, kuhu oli vaja märkida aadress ja telefon.


«Meie sugulane pani oma andmed kirja ja andis kutse korraldajatele. Järgmisel päeval oli eaka mehe ukse taga viisakas noor inimene, kes andis üle firmapoolse n-ö kingi ja võttis 500 eurot. Mingit tšekki ei andnud, ainult surus kätt ja tänas ostu eest ning läks lihtsalt minema,» rääkis naine.

Internetis infot firma Vitalflex kohta ei olnud. Tõsi küll, on olemas sarnase nimega Saksa firma, mis müüb ortopeedilisi madratseid. Vahe on ühes tähes – soliidse madratsitootja nimi on Vitaflex.

Ajakirjanikul õnnestus välja selgitada, et Lindakivi kultuurikeskusega sõlmis ruumide üürilepingu firma, mille aadressiks oli märgitud Seebi 3 ning lepingule oli alla kirjutanud keegi Anatoli Hetke. Juurde oli lisatud Saksa meiliaadress ning mobiilinumber. Firma nime märgitud ei olnud.

Seebi tänavale kohale minnes selgus, et ukse kõrval olevate siltide järgi Vitalflexi nimelist firmat seal ei asu.


Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juhi Roger Kummi sõnul ühtegi avaldust selle ettevõtte kohta laekunud ei ole. Väljaande andmetel on sarnane esitlus toimunud ka Mustamäel.

«Sellistesse üritustesse võiksid inimesed suhtuda kriitilisemalt. Enne kui maksta raha, oleks kindlasti vaja välja selgitada, kes on ettevõtmise taga ning tehingu täpsed asjaolud. Ehk mille eest täpselt raha makstakse,» rääkis politseinik.  Ta lisas, et antud juhul on raske öelda, kas see tegevus on kuritegelik.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski sõnul tänavu mais said nad ühe avalduse Vitalflexi tegevusega seoses. Toona leidis ostja sarnase kauba poest, ainult kümme korda soodsamalt. «Eestis kehtib vaba hinnakujunduse põhimõte, loobuda avalikul esitlusel tehtud ostust on võimatu. 14 päeva jooksul võib tagastada kauba, mis on ostetud kas veebist või telepoest, tellitud kataloogist või ostetud kodus tehtud esitlusel,» rääkis Turetski. Selles ongi asja iva. Kuna tellimus vormistati esitlusel, siis kauba kojutoomise fakt on dokumenteerimata, ei mängi mingit rolli.

Ostjad peavad meeles pidama, et iga ostu puhul tuleb nõuda tšekki või arvet, aga ka teisi asjasse puutuvaid dokumente. Kui neid ei ole, siis tasuks tehingust loobuda, sest probleemide tekkimisel on neid keeruline lahendada.
Pressiesindaja sõnul saaksid nad antud juhul algatada uurimise, kui ostja esitaks neile vastava avalduse. Teine variant on rikkumist uurida rutiinse kontrolli käigus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles