Tammede seenhaigus koduaia puid ei ohusta

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehtpuu seenhaigus. Pilt on  illustreeriv.
Lehtpuu seenhaigus. Pilt on illustreeriv. Foto: Postimehe lugeja

Eesti tammedel leviv tamme-jahukaste asjatundja kinnitusel koduaias kasvavaid puid ja taimi ei ohusta.

«Tundub olevat tamme-jahukaste, mis pole ohtlike taimehaiguste nimekirjas. Meil viimastel aastatel üsnagi sage,» kommenteeris Postimehe lugeja fotot keskkonnaameti metsauuenduse spetsialist Eda Tetlov.

Kuna tegemist seenhaigusega, siis kindalasti levib see ka naabruses olevatele tammedele. Haigusele on iseloomulik, et enam kahjustab see seen just nooremaid lehti. Haigus nõrgestab tammetaime ning võib muuta selle altiks ilmastikukahjustustele. Vanemad puud taluvad seenekahjustust paremini kui noored taimed. Seen talvitub maas olevatel tammelehtedel.

Küsimusele, kas see haigus võiks ohustada ka koduaedades kasvavaid taimi, ütles ta, et seen esineb ka pöögi- ja kastanilehtedel. «Pöök Mandri-Eestis pole arvestatav dekoratiivne puuliik. Samuti on kastan lõunapoolse levilaga,» kinnitas asjatundja.

Tamme-jahukaste tõrjeks võib kasutada vase- ja väävlipreparaate või lubatud taimekaitsevahendite nimekirjas olevaid preparaate (Thiovit Jet, Topas).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles