Suurtesse perearstikeskustesse võib tulla õhtune valve

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeeriumil ei ole kavas panna perearstidele kohustust olla tööl ka õhtuti ja nädalavahetusel, küll aga on tulevikus kavas toetada neid keskusi, kus arstid on valves kauem kui tavapärane tööaeg.

«Ministeeriumil ei ole kavas panna perearstidele kohustust olla tööl ka õhtuti ja nädalavahetusel. Seadusega kehtestatud tööaja normid kehtivad ka perearstide kohta,» kinnitas sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste.

Ta selgitas, et riigil on kavas tugevdada esmatasandi võimekust pakkuda teenuseid enam kui tavapärase tööaja jooksul. Näiteks viia tulevikus suuremates esmatasandi keskustes sisse pikendatud lahtiolekuajaga valve kella 22ni.

Et soodustada praegu soolopraksistes tegutsevate perearstide jt sisult esmatasandi teenuseid pakkuvate teenuseosutajate koondumist suurematesse keskustesse, on kavas seda finantseerida EL struktuurfondide järgmisest perioodist (2014-2020).

«See ei tähenda kõikidele sh üksi tegutsevatele perearstidele taolise kohustuse panemist,» toonitas ametnik. Jutt käib suurematest mitmeid perearste koondavatest keskustest, kus on võimalik tagada pikendatud lahtiolekuaega paindlikult vastuvõtte planeerides normaalse tööaja piires.

Hetkel on võimalik sõlmida perearstidega lisalepinguid üldarstiabi osutamiseks väljaspool tööaega, seda juhul, kui on olemas valmisolek perearstide poolelt teenuse osutamiseks. «Õigusaktid reguleerivad seda hetkel vabatahtliku võimalusena, mitte kohustusena, reaalselt selliseid lepinguid meile teadaolevalt sõlmitud ei ole,» tunnistas Paluste.

Reaalse mõju saavutamiseks eeldab taoline pikendatud esmatasandi valve tema sõnul tegelikult ka nende perearstikeskuste praegusest paremat võimekust diagnostikaks. «Seetõttu oleme kavandanud süsteemi põhimõtete muutmise paralleelselt investeeringute suunamisega esmatasandi tervishoidu ega plaani hetkel kiireid muudatusi selles osas,» rääkis Paluste.

Haigekassa on Eesti Perearstide Seltsi esindajatega korduvalt arutanud perearstiabi kättesaadavuse suurendamise võimalusi, sh perearstikeskuste lahtiolekuaegade pikendamist õhtutundidel. Lisaks perearstile ja õe iseseisvale vastuvõtule on arutatud täiendavalt teise pereõe finantseerimist, mis samuti peaks kaasa aitama esmatasandi arstiabi paremale kättesaadavusele. Ametnik kinnitas, et koostöö ja arutelud neil teemadel jätkuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles