Valitsus kiitis heaks narkootiliste ainete nimekirja täiendamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootiliste ainete nimekirja täiendatakse.
Narkootiliste ainete nimekirja täiendatakse. Foto: SCANPIX

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks narkootiliste ja psühhotroopsete ning nende lähteainete seaduse täiendamise ettepanekud ja saatis seadusmuudatuse riigikokku.

Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja lisatakse mitmed keemilised ühendid, mis tekitavad sissevõtmisel narkojoobe. Lisaks keelatakse selliste ainete käitlemine, kui taotluseks on narkojoove.

Eestis on praegu probleemiks gammabutürolaktooni (GBL) ja 1,4-butaandiooli (1,4-BD) tarbimine: need ained tekitavad eufooriat, kaob pidurdus, tekib tugev iiveldustunne. Mõjuv doos on üks milliliiter. Ainete üledoos põhjustab koomat, bradükardiat ja hüpotermiat.

GBL ja 1,4-BD muunduvad organismis gammahüdroksübutüraadiks ehk GHB-ks. Viimane on aga tuntud narkootikum, mis on nii ÜRO psühhotroopsete ainete konventsiooni kui ka Eestis vastavas nimekirjas. Kuna inimorganism saab ise GHB valmistamisega pärast GBLi söömist hakkama vaid minuti jooksul, on selle mõju organismile ja risk tervisele sarnane GHB-le. GHBd ja GBLi seostatakse rahva seas kõige enam just seksuaalse kuritarvitamise juhtumitega.

Nimekirja täiendatakse ravimiameti ettepanekul ning selle osas tehti koostööd siseministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, kohtuarstiliku ekspertiisi instituudi, maksu-ja tolliameti ning tervise arengu instituudiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles