Tarbijakaitse hinnavaatlus: veebruaris langesid hinnad protsendi võrra

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukauplus.
Toidukauplus. Foto: Liis Treimann
Tarbijakaitse vaatles möödunud kuul jaekaupade, teeninduse ja toitlustuse hindu Tallinnas, Tartus ja Viljandis. Selgus, et võrreldes jaanuariga olid hinnad langenud ühe protsendi võrra.

Toidu- ja esmatarbekaupade hindu jälgis amet Säästumarketi, Hyper Rimi, Maksimarketi, Selveri ja Prisma kauplustes, kolme linna peal käidi läbi 11 kauplust.

Kuigi tulemustest selgus, et hinnad on keskmiselt protsendi võrra langenud, on toiduainete seas nii tõuse kui langusi ning jahutoodete hinnad püsisid muutumatuna.

Piimatoodete hinnad langesid - kui jaanuaris maksis piima liiter keskmiselt seitse krooni, siis veebruaris oli odavaima piima hind veidi üle kuue krooni. Mõnikümmend senti odavam oli veebruaris ka hapukoor, mille sai poest kätte keskmiselt 11 krooni ja kümne sendiga. Peaaegu krooni võrra langes ka või hind.

Lihatoodete hindades erilisi muudatusi pole. Paari krooni võrra on tõusnud koduse hakkliha hind, makstes veebruaris 60 krooni ja 80 senti.

Köögiviljade osas langes näiteks kartulite hind, mille kilo maksis jaanuaris keskmiselt 5.40, veebruaris aga 4.80. Hinnalangus oli seega pea 14 protsenti. Sellest pea kaks korda enam ehk 30 protsenti odavnes veebruaris ka tomatite hind – jaanuarikuu 22.90 asemel oli tomatite kilo hind veebruaris keskmiselt 17 krooni ja 60 senti.

Värske kurgi hind oli veebruaris aga 46 krooni ja 40 senti, mis on 16,3 protsenti kõrgem kui jaanuaris.

Teenustest oli suurim hinnalangus taksofirmades. Vaatluse all olid Tulika Takso, Linnatakso, Kroonitakso, Sõbra Takso ning Hedi Takso Tallinnas; Takso Rivaal ja Takso 1 Tartus ning Centrum Takso ja Linna Takso Viljandis.

Viljandi taksode hinnad küll jaanuariga võrreldes muutnud pole, kuid Tartus on nii Takso Rivaal kui Takso 1 langetanud nii kilomeetri kui ootetunni hinda -  kilomeeter oli jaanuaris veel 12 krooni, kuid veebruaris vastavalt ühekda ning kaheksa krooni.

Tallinnas on kõik vaatlusalused taksofirmad oma hindasid langetanud, välja arvatud Linnatakso. Näiteks Tulika Takso kilomeeter maksis jaanuaris 9.40, veebruaris 7.80. Sõbra Takso hind langes veebruaris seitsmelt kroonilt 4.80-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles