Eestlased tellivad netist põhiliselt riideid ja raamatuid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postipakid Eesti Posti laos.
Postipakid Eesti Posti laos. Foto: Eesti Post

Eesti Posti kinnitusel tellivad Eesti elanikud netipoodidest põhiliselt riideid ja raamatuid ning kõige enam tuleb e-poodidest kaupa Saksamaalt.

Kui Soomes, Rootsis ja Taanis, aga ka Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias on juba üle poole elanikkonnast käinud veebis ostlemas, siis Eestis kasutab seda võimalust iga viies, teatas Eesti Post.

Põhilised kaubad, mida tellitakse e-poodidest on riided, raamatud, kosmeetika, erinevad lastekaubad ja ka hooajakaubad. Näiteks sel kevadel erinevad aiatarbed, suve algul rannariided.

Euroopa Liidu siseselt on pakitellimine lihtne, kuna tolliprotseduur puudub. Samuti on rahvusvaheline postiteenus läbi teinud tubli arengu ja tagab saabuvate pakkide Eestisse jõudmise 2–5 päeva jooksul. Enim on selles suunas arenenud koostöö Saksamaaga, kust tuleb ka enim e-kaubandusega seotud mahtusid Eestisse.

Euroliidust saabunud postisaadetised liiguvad otse saajale, v.a saadetised, kus sees võivad olla ravimid ja muu erinõuetega kaup.

Toll

Kõik postisaadetised, mis saabuvad välisriikidest Eestisse läbivad tollikontrolli. Peamised riigid, kust deklareerimist nõudvad postisaadetised tulevad on USA, Šveits, Kanada, Hiina, Korea, Hong Kong, Venemaa, Ukraina, Iisrael, Valgevene, Jaapan, Norra, Austraalia ja India. Keskmiselt saabub Tolliterminali kuu jooksul 2500–3000 saadetist, mida tuleb deklareerida.

Postisaajal on võimalus postisaadetis deklareerida  Eesti Post kaudu, lähimas tolliasutuses või mõnes muus tolliagentuuris (Eesti Post edastab sel juhul vajalikud postisaadetise dokumendid) või elektrooniliselt veebikeskkonnas: e-maksuamet/-e-toll.

  Mõned näpunäited, millega arvestada e-poest kaupa tellides

1. Uurida internetist e-poe tausta. Kui tegemist on vähe tuntud e-poega, siis tasub kindlasti otsida infot selle teenusepakkuja kohta. Ebausaldusväärsete e-poodide kohta saab suure tõenäosusega netikommentaaridest infot. Samuti on mõistlik enne kauba tellimist välja selgitada, kas kaupa on lubatud EL-i riikidesse importida või kas tellitava kauba sissevedu EL-i teistest liikmesriikidest Eestisse on lubatud. See puudutab internetist tellitud elektroonikat, mobiiltelefone, video- ja audiosüsteeme. CE-märgis näitab, et toode vastab EL-i õigusaktides sätestatud nõuetele, ning võimaldab toodete vaba liikumise Euroopa turul.

2. Tarneaeg võib pikeneda tolliprotseduuride tõttu, kui ei ole kaasas korrektseid tollimise aluseks olevaid dokumente. Posti teel saadetud kaubale saab kohe tollivormistust teostada, kui postisaadetisega on kaasas saatedokument või saatedokumendid, mis sisaldavad korrektseid ja tõeseid andmeid saadetise saatja, saaja, paki sisu ja maksumuse kohta. Maksumust tõendavaks dokumendiks on nt kauba saatja poolt saadetavale kaubale väljastatud arve või internetitellimuse väljavõte, mis sisaldab tootenumbrit. Oleks hea, kui kõik saatedokumendid on paigutatud saadetise külge kinnitatud kilest ümbrikusse. Sellisel juhul jääb ära saadetiste avamise vajadus puuduvate dokumentide leidmiseks. Kui eelpool nimetatud tingimused on täidetud, vormistavad Eesti Posti töötajad tollideklaratsiooni ning saadetis liigub kiiresti postisaaja asukohajärgsesse postiasutusse, kus saaja tasub impordimaksud, tollideklaratsiooni eest teenustasu ja talle väljastatakse postisaadetis.

3. Vormistusel tekkivate probleemide vältimiseks on parem klientidel mitte kaasa minna internetis (nt e-bay) veebilehel pakutava nõuandega „I will label all my items send to you as GIFT“- soovitus märkida saadetis kingitusena. See ei vabasta isikut saadetise deklareerimise kohustusest. Kaup kuulub ikkagi deklareerimisele. Kui müüja reklaamib, et kauba dokumentidele märgitakse teadlikult väiksem väärtus või vale kaubakirjeldus, siis deklareeritud andmete õigsuse eest vastutab ikkagi kauba ostja.
Kui tollil on alust kahelda, et ei ole esitanud dokumente, mis kajastaksid kauba tegelikku tolliväärtust, siis on tollil õigus määrata ise kaubale tolliväärtus. Valeandmeid sisaldavate dokumentide alusel kauba deklareerimine on väärtegu, mille eest võib määrata kauba saajale trahvi ja kauba konfiskeerida. Maksuvabastust ei kohaldata alkoholi, parfüümi ja tualettvee, tubaka ja tubakatoodete suhtes. Nende toodete puhul tuleb käibemaks tasuda alati, kauba mistahes väärtuse puhul.

4. Vastavalt ravimiseaduse on keelatud postisaadetistes saata ravimeid, kui tehingu üks pool on juriidiline isik, nt internetipood. Ravimite postiga saatmine eraisikute vahel on lubatud, st ravimiameti luba ei ole vaja saadetiste puhul, milles on kuni 5 avamata ravimipakendit. Toidulisandite puhul ravimitele kehtestatud piirangud ei laiene ja neid võib internetist tellida. Kuid preparaadid, mida internetis sageli reklaamitakse toidulisanditena (vitamiinid, taimsed tooted ), võivad Eesti õigusaktide mõistes olla ravimid. Seega tuleb enne, kui mingit toidulisandit internetist tellida, uurida Ravimiametist, millega on tegu - kas on ravim või toidulisand.

5. Transpordi kulu peaks e-poest tellides olema mõistlikus suhtes kauba väärtusega. Sageli lisandub see alles ostukorvis tellimust vormistades. Seega tuleb arvestada ikkagi kogu kuluga (kauba maksumus+transpordikulu).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles