Miks toiduhinnad tõusevad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turgudel võidutseb kodumaine kaup.
Turgudel võidutseb kodumaine kaup. Foto: Peeter Langovits

Viimastel aastatel on olnud pidevalt kõneaineks toiduainete hinnad. 2011. aastal tõusid toiduainete tarbijahinnad Eestis võrreldes 2010. aastaga 9,7 protsenti.

Käesoleval aastal on hinnatõus pidurdunud ning võrreldes eelmise aastaga tõusid toidu tarbijahinnad näiteks juunis 3,5, mais 1,9, aprillis 1,4, märtsis 2,9, veebruaris 2,9 ja jaanuaris 4 protsenti, kirjutab Põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja töötleva tööstuse osakonna juhataja asetäitja Ene Maadvere maablogis.

Suuresti põhjustab toiduainete hinnatõusu suurenenud nõudlus, mis tuleneb rahvastiku arvu kasvust ja elatustaseme tõusust. 2025. aastaks prognoositakse maakera rahvastiku arvuks 8,3 miljardit ning nõudlus toiduainetele kasvab võrreldes 2000. aastaga 1,6 korda.

Kui hetkel on Maadvere sõnul hinnatõus rahvusvahelistel turgudel pidurdunud, siis viimased prognoosid räägivad aga taas ikaldustest ja hindade tõusust maailmaturul. «Mõju meie turule ei jää kindlasti tulemata,» nentis Maadvere.

Kulutused toidule moodustavad Eestis üsna suure osa leibkondade kulutustest – Statistikaameti andmeil 2011. aastal keskmiselt 27,7 protsenti.

Põhjendamaks põllumajandustoodete hinnatõusu, toovad turuosalised ja analüütikud välja erinevaid põhjusi, millest võiks olulisematena tõi Maadvere välja järgmised:

• nõudluse kasv maailmaturul (rahvastiku arvu kasv, elujärje tõus),
• sisendite (eeskätt energia) hindade kasv,
• toidu toorme kasutamine bioenergia tootmiseks
• suured ilmastiku anomaaliad ja katastroofid
• võimalikud spekulatsioonid turgudel
• kaubanduskettide üha suurenev turujõud, mis ühelt poolt dikteerib tarbijahindu ja teiselt poolt vähendab tootja osakaalu lõpphinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles