Maksehäirete registris olemine teeb elu mõruks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi väike ja aegunud võlg võib põhjustada maksehäirete registrisse lisamise.
Isegi väike ja aegunud võlg võib põhjustada maksehäirete registrisse lisamise. Foto: Avo Meeks / Valgamaalane

Saku Õlletehase endise finantsjuhi Inga Kuusiku nimi seisab maksehäirete registris juba ligi kümme aastat. «See on nüüd mul kogu aeg risti jalus,» ütles Kuusik, kellele näiteks Elisa keeldus hiljuti registrimärke tõttu internetipulka proovile andmast.

Kuusik sattus registrisse 2000. aastate alguses, kui sõlmis lepingu alustava mobiilsideettevõttega, kes pakkus teenust, kus telefoninumbrile mingi koodi ette valimine pidi vähendama märgatavalt kõne hinda. Teenus ei töötanud, seetõttu ei tasunudki Kuusik nende esitatud 200-kroonist arvet.

«Olen väga pahane hoopis Krediidiinfo peale, kes maksehäirete registrit haldab. See on kasumit teeniv eraettevõte, aga selle vastu on tohutu usaldus ja paljud firmad on krediidipoliitika nende info peale üles ehitanud,» rääkis Kuusik.

Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger selgitas, et maksehäirete register on loodud selleks, et võlgadeta inimestel oleks lihtne seda tõestada ja firmad saaksid neile kerge südamega krediiti anda.

«Laias laastus on igas riigis umbes kümnel protsendil elanikest elu jooksul mingisuguseid pikemaajalisi maksehäireid,» ütles Jäger.

Vigu tuleb maksehäirete sisestamisel tema sõnul ette harva. «Meil on registris pool miljonit kirjet. Ekslikult sisestatud kirjeid eemal­dame kuus ühe või kaks,» selgitas Jäger, kelle sõnul on enamikus vigades süüdi möödarääkimine klienditeeninduses või raamatupidamise võimetus õige makse üles leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles