Jurist: riik peaks krediidiregistrite ja inkassode tegevust reguleerima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Advokaadibüroo Barrister vandeadvokaat Meelis Pirni sõnul tõi tänases Postimehes ilmunud artikkel Starmani ja inkassofirma tegevusest aegunud võlgade sissenõudmisel taas päevakorda probleemi, et Eestis ei reguleeri praktiliselt ükski õigusakt nn krediidiregistrite ja inkassofirmade tegevust.

«Faktiliselt on olukord selline, et igaüks võib sisestada krediidiregistrisse mingi väidetava võlgnevuse, ilma et ta peaks selle võlgnevuse olemasolu kellelegi tõendama,» rääkis Pirn.

Samuti võib Pirni sõnul igaüks loovutada inkassofirmale väidetava võlgnevuse ja see inkassofirma võib avaldada oma internetileheküljel andmed selle väidetava võlgniku kohta. «Seda, kas see võlgnevus reaalselt eksisteerib või kas see pole aegunud, ei kontrolli keegi,» nentis Pirn.

Hüpoteetiliselt võib küll see väidetav võlgnik Pirni sõnul esitada kohtusse tuvastushagi, paludes tuvastada võlgnevuse puudumist ja esitada seejärel krediidiregistri või inkassofirma vastu kahju hüvitamise nõude.

«Kuid faktiliselt oleks tegemist väga palju aega ja raha nõudva ettevõtmisega, mida kindlasti ei korvaks see hüvitis, mille kohus parimal juhul pärast aastatepikkust vaidlust välja mõistaks,» selgitas Pirn.

Pirn rõhutas, et seadusandja peaks tõsiselt mõtlema nn krediidiregistrite ja inkassofirmade tegevuse reguleerimise peale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles