Anneli Talvik: inimesed võtku liikumiseks aega!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Talvik.
Anneli Talvik. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Hiljuti RMK uuel matkarajal oma võimed proovile pannud perearst Anneli Talvik leiab, et Eesti inimesed liiguvad liiga vähe ja see tekitab varem või hiljem tõsiseid terviseprobleeme.

Talvik tunnistab, et mitmepäevane jalgsimatk oli tallegi paras katsumus ja pani lihased valutama, kuid andis tohutu energialaengu. «Oli väsitav, aga võimas,» võtab ta oma emotsioonid kokku ning lisab, et just sellised väljakutsed peaksid pidevalt arvuti taga istuvatele linnainimestele olema lausa kohustuslikud.

Seda, et paljud Eesti inimesed ei leia oma tihedas päevakavas aega sportimiseks või isegi kergeks jalutuskäiguks, näeb Talvik oma töös iga päev. «Arstina võin ju soovitada, et leidke enda liigutamiseks rohkem aega, sest teie tervis kannatab, aga enamasti ei ole inimestel selleks lihtsalt motivatsiooni,» tõdeb Talvik lisades, et kasu tooks juba näiteks iga päev tööle jalutamine mitte autoga sõitmine. «Kes aga vähegi linnakärast eemale tahab, selle jaoks on RMK oma rohkete matkaradade näol küll kogu eeltöö ära teinud– ainult mine ja kõnni.»

Talviku sõnul saab lisaks trennile matkates ka õppetunni sellest, kuidas üksteisega rohkem arvestada ja ühise eesmärgi nimel pingutada. «Sellist tunnet ei ole võimalik kogeda mitte üheski kollektiivis ega sõpruskonnas, sest loodus paneb suhted proovile, kasvõi muutes ilma ootamatult väga halvaks ning nõudes inimestelt uusi oskuseid.»

Talvik lisab, et metsas peab valmis olema nii pingelisteks olukordadeks kui ka terviseprobleemideks. «Näiteks võib keegi kukkuda, omal jalad villi hõõruda või isegi mõne liigese nihestada,» märgib ta. «Õnneks meie läbitud teekonnal suuremaid õnnetusi ei juhtunud.»

Seetõttu soovitab Talvik enne metsa suundumist kindlasti piirkonna kohta eeltööd teha, kogemuste puudumisel kaasata metsa tundev matkajuht ning varuda endale korralikud matkajalanõud ja ööbimisvarustus. «Mina näiteks kasutasin 15-aastat vanu matkajalanõusid, mille moeteadlikud kodanikud linnaoludes välja naeraksid, aga mis on väga mugavad – ja see ongi kõige olulisem,» lausub Talvik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles