Üks küsimus: kas vanemapuhkuselt naasnul võib palka alandada

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsioonile esitatud küsimuse koos juristi kommentaariga. Sel korral on teemaks lapsehoolduspuhkuselt naasnud töötaja palga kärpimine.

Töötaja küsib

Tulin lapsehoolduspuhkuselt tagasi ja tööandja teatas, et nüüd on palk kümme protsenti madalam. Ei tehtud ka mingit lepingulisa. On mul õigus tööleping üles öelda?

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal

Vastavalt töölepingu seadusele saab töölepingut muuta ainult poolte kokkuleppel, sh töötasu kokkulepet. Lapsehoolduspuhkuselt naastes kehtib tööleping samadel tingimustel, mis oli viimati kokku lepitud, kuni ei tehta poolte kokkuleppel muudatusi.

Kui tööandja maksab tehtud töö eest palgapäeval siiski vähem töötasu, on see temapoolne kohustuste rikkumine, millele saate kirjalikus või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis (e-kiri, faks) reageerida ja tähelepanu pöörata. Rikkumise jätkudes on töötajal õigus töötasu maksmisega olulise viivitamise tõttu tööleping erakorraliselt üles öelda. Tööandjal on sel juhul kohustus maksta töötajale hüvitist töötaja kolme kuu keskmise töötasu ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles