Eestlaste uuring: transrasvad on Eesti võietest praktiliselt kadunud

Kadri Inselberg
:

Eesti Maaülikooli ja Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse teadlased uurisid Eesti poodides müüdavate võide, võiete (piimarasva sisaldavad määrded) ja margariinide transrasvhapete sisaldust ning leidsid, et Eesti toodetes on see võrreldes mõne aasta taguse ajaga märgatavalt vähenenud.

Esmakordselt uuriti võide, võiete ja margariinide rasvhappelist koostist aastatel 2008-2009 ja Eestis toodetud võietes tuvastati kõrge transrasvhapete sisaldus, mis jäi vahemikku 11-18,2 protsenti rasvhapetest. Rasvasisaldus on omakorda toodetes erinev, võis 82 protsenti, kuid margariinides ja võietes väiksem.

Uuringule järgnenud aastatel on meedias mitmeid kordi tõusnud ühiskondlik diskussioon erinevate toiduainete (kohukesed, kommid) transrasvhapete sisalduse ja nende liigse tarbimisega kaasnevate terviseriskide üle. Sellest tekkiski teadlastel huvi, kuidas transrasvhapete vastane avalikkusele suunatud kampaania mõjutab toiduainetetööstust ning 2011. aastal otsustati varem tehtud uuringut korrata.

«Selgus, et sõltumata paljude kriitikast toimis kampaania tegelikkuses väga hästi. Eestis toodetud võided on muutunud võrreldes 2008/2009 praktiliselt tööstuslikult toodetud transrasvhapete vabaks,» tõdes Eesti Maaülikooli toiduhügieeni osakonna juhataja Mati Roasto.

2011. aastal kuulus uuritavasse valimisse 26 Eesti poodides müügil olevat nii kodumaise päritoluga kui ka importtoodet. Tulenevalt turu pidevast muutumisest kattusid varasema monitooringuga neli võiet, viis margariini ja üks küpsetusmargariin. Selgus, et kõigis nendes toodetes, mille transrasvhapete sisaldus oli 2008.- 2009. aasta monitooringu ajal kõrge, oli see nüüd madal. Samas oli turule tulnud ka neli kõrge tööstuslike transrasvhapete sisaldusega importtoodet.

Eestis toodetud võiete transrasvhapete sisaldus oli uuringutulemuste põhjal küll oluliselt vähenenud, kuid uurijate sõnul ei ole tootjad kahjuks transrasvhappeid asendanud tervist toetavate küllastamata rasvhapetega, vaid on kasutanud tahkeid küllastunud rasvhappeid. Küllastunud rasvhapete terviseriski peetakse küll väiksemaks kui transrasvhapetel, kuid ka nende liigtarbimisest tuleks hoiduda.

Vanemteadur Merike Henno selgitas, et piimarasv sisaldab alati vähesel määral naturaalseid transrasvhappeid, kuid terviseriske seostatakse põhiliselt tööstuslike transrasvhapetega, mis tekivad taimsete õlide tahkestamisel. Võiete tootmisel kasutatakse nii piimarasva kui ka taimseid õlisid ja rasvasid ning õlide kasutamisel on soovitud konsistentsi saamiseks vajalik nende osaline tahkestamine. Kaasajal on olemas ka mitmeid tehnoloogiaid, kus õlide tahkestamisega ei kaasne transrasvhapete teke, kuid selliste toodete hinnad on kõrgemad.

Kirjuta toimetajalePrindi
Artikli märksõnadeesti maaülikoolmargariintransrasvvõi
Samal teemal
Sisuturundus
turusaadused
Saada meile vihje!
Nägid midagi huvitavat? Saada meile kiri, video või pilt siit!
Pakendivaba elu
muutused tööturul
Viimased uudised
Üleskutse
Lugeja küsibKõik
TervisKõik
ReisKõik
VideoKõik
Tasub teada
48h populaarsemad teemad
Top kommentaarid
Top lood
UudisedKõik
Katsed ja testidKõik
Lugemissoovitus
Aed ja koduKõik
Gallup

Küsitluses on osalenud  inimest
MajandusKõik
Valuutakursid
USD
0,898 EUR
GBP
1,314 EUR
SEK
0,108 EUR
RUB
0,014 EUR
=
Kursid seisuga: 30.05.2016
MaaeluKõik
PostimeesKõik
NaineKõik
JuhtimineKõik
TallinnKõik
Liitu Postimehe uudiskirjaga ja ole kursis päeva olulisimate uudistega!
Vali omale meelepärased teemad:
Aitäh, et liitusid
Postimehe uudiskirjaga!
Juba homme jõuab esimene uudiskiri sinuni.
TAGASI POSTIMEHE LEHELE