Tagasi mobiilivaatesse
Värskendamiseks tõmba

Kaup

:

Eestlaste uuring: transrasvad on Eesti võietest praktiliselt kadunud

Eesti Maaülikooli ja Tervisliku Piima Biotehnoloogiate Arenduskeskuse teadlased uurisid Eesti poodides müüdavate võide, võiete (piimarasva sisaldavad määrded) ja margariinide transrasvhapete sisaldust ning leidsid, et Eesti toodetes on see võrreldes mõne aasta taguse ajaga märgatavalt vähenenud.

Esmakordselt uuriti võide, võiete ja margariinide rasvhappelist koostist aastatel 2008-2009 ja Eestis toodetud võietes tuvastati kõrge transrasvhapete sisaldus, mis jäi vahemikku 11-18,2 protsenti rasvhapetest. Rasvasisaldus on omakorda toodetes erinev, võis 82 protsenti, kuid margariinides ja võietes väiksem.

Uuringule järgnenud aastatel on meedias mitmeid kordi tõusnud ühiskondlik diskussioon erinevate toiduainete (kohukesed, kommid) transrasvhapete sisalduse ja nende liigse tarbimisega kaasnevate terviseriskide üle. Sellest tekkiski teadlastel huvi, kuidas transrasvhapete vastane avalikkusele suunatud kampaania mõjutab toiduainetetööstust ning 2011. aastal otsustati varem tehtud uuringut korrata.

«Selgus, et sõltumata paljude kriitikast toimis kampaania tegelikkuses väga hästi. Eestis toodetud võided on muutunud võrreldes 2008/2009 praktiliselt tööstuslikult toodetud transrasvhapete vabaks,» tõdes Eesti Maaülikooli toiduhügieeni osakonna juhataja Mati Roasto.

2011. aastal kuulus uuritavasse valimisse 26 Eesti poodides müügil olevat nii kodumaise päritoluga kui ka importtoodet. Tulenevalt turu pidevast muutumisest kattusid varasema monitooringuga neli võiet, viis margariini ja üks küpsetusmargariin. Selgus, et kõigis nendes toodetes, mille transrasvhapete sisaldus oli 2008.- 2009. aasta monitooringu ajal kõrge, oli see nüüd madal. Samas oli turule tulnud ka neli kõrge tööstuslike transrasvhapete sisaldusega importtoodet.

Eestis toodetud võiete transrasvhapete sisaldus oli uuringutulemuste põhjal küll oluliselt vähenenud, kuid uurijate sõnul ei ole tootjad kahjuks transrasvhappeid asendanud tervist toetavate küllastamata rasvhapetega, vaid on kasutanud tahkeid küllastunud rasvhappeid. Küllastunud rasvhapete terviseriski peetakse küll väiksemaks kui transrasvhapetel, kuid ka nende liigtarbimisest tuleks hoiduda.

Vanemteadur Merike Henno selgitas, et piimarasv sisaldab alati vähesel määral naturaalseid transrasvhappeid, kuid terviseriske seostatakse põhiliselt tööstuslike transrasvhapetega, mis tekivad taimsete õlide tahkestamisel. Võiete tootmisel kasutatakse nii piimarasva kui ka taimseid õlisid ja rasvasid ning õlide kasutamisel on soovitud konsistentsi saamiseks vajalik nende osaline tahkestamine. Kaasajal on olemas ka mitmeid tehnoloogiaid, kus õlide tahkestamisega ei kaasne transrasvhapete teke, kuid selliste toodete hinnad on kõrgemad.

Kirjuta toimetajalePrindi
LinkMail
Märksõnad:eesti maaülikoolmargariintransrasvvõi
Samal teemal
Sponsoreeritud artiklid
LOE TERVISEPORTAALIST!
LOE TERVISEPORTAALIST
      LOE TERVISEPORTAALIST
      ALKOHOLI TEEMALINE KONVERENTS
      LOE TERVISEPORTAALIST
      LOE TERVISEPORTAALIST
      LOE TERVISEPORTAALIST
      Viimased uudised
      Üleskutse
      Lugeja küsibKõik
      TervisKõik
      Tasub teada
      48h populaarsemad teemad
      Top kommentaarid
      Top lood
      UudisedKõik
      Katsed ja testidKõik
      Lugemissoovitus
      Aed ja koduKõik
      Gallup

      Küsitluses on osalenud  inimest
      Majandus24Kõik
      Valuutakursid
      USD
      0,805 EUR
      GBP
      1,262 EUR
      LTL
      0,29 EUR
      SEK
      0,108 EUR
      RUB
      0,018 EUR
      =
      Kursid seisuga: 21.11.2014
      POSTIMEES.eeKõik
      NaineKõik
      JuhtimineKõik
      TallinnCityKõik