Uuring: igapäevane aspiriinidoos vähendab vähki haigestumise riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aspiriin.
Aspiriin. Foto: SCANPIX

Igapäevane doos aspiriini võib üle 60-aastastel vähendada vähki haigestumise riski kuni 40 protsenti ja võib kaitset pakkuda juba pärast paari aastat, väidavad teadlased.

Teadlased uurisid 100 000 tervet inimest ning leidsid, et nendel, kes võtsid iga päev doosi aspiriini, on 40 protsenti vähem tõenäoline haigestuda vähki ja surra kõhu-, söögitoru- või soolevähki järgmise kümne aasta jooksul, kirjutas The Telegraph.

Apiriinitarvitajatel oli ka 12 protsenti väiksem risk surra teiste vähitüüpide tõttu ning kokku oli neil 16 protsenti madalam risk surra ükskõik millise vähi tõttu.

Kuigi ka eelnevad uuringud on näidanud sarnaseid tulemusi, siis uus teadustöö toob esile selle ravimi võtmise kasulikkust haiguste ennetamisel.

Dr Eric Jacobs, kes uuringut juhtis, rõhutas siiski, et inimesed ei tohiks aspiriini võtta iga päev ilma arstiga konsulteerimata. Tema sõnul on uuringud paljulubavad, kuid siiski on ennatlik soovitada inimestele aspiriini spetsiaalselt vähi ennetamiseks ja ravimil esineb ka kõrvalmõjusid, nagu kõhuõõneelundite veritsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles