Ka suvemaja koos aiaga võiks kindlustada

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koos suvilaga saab kindlustada ka kasvuhoone.
Koos suvilaga saab kindlustada ka kasvuhoone. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Oma kodu kõrval tuleks tingimata mõelda ka suvila, aga miks mitte ka kasvuhoone ja aia kindlustamisele, tuletab praegusel puhkuste ajal meelde Swedbank P&C Insurance toote- ja müügijuht Triin Volmer.


«Ehkki inimeste jaoks on kindlasti ennekõike tähtis, et neil oleks alati olemas kodu, kus end turvaliselt tunda, on ka suvekodud ja seal olevad esemed meile väga kallid. Tihtipeale ei olegi suvekodu enam pelgalt suvitamiseks, vaid peame seda oma teiseks koduks ning viibime seal võimalikult palju talvelgi,» rääkis Volmer.

Paraku jääb suvekodu sageli päris pikaks ajaks omaniku valvsa pilgu alt välja ja nii on selle kindlustamine veelgi tähtsam. Seetõttu tasub kodukindlustus peale linnakorteri või -maja teha ka suvila jaoks.

Kui kindlustate hoone, on kaitstud ka sellega seotud rajatised ehk kõik maapinnaga püsivalt ühendatud ehitised, mis on hoonega samal krundil ja mille üldpindala on kuni 10 m2. Näiteks on kindlustatud kinnistu piirded, kaev, grillimaja, õuevalgustid, lipuvarras, mänguväljakud, kõnni- ja sõiduteed, kasvuhooned, purskkaevud, basseinid, samuti soojuspumbad ja maa-alused kommunikatsioonitrassid. Lisaks on kindlustatud ka aias asuv kodune vara, mis on mõeldud õues kasutamiseks, näiteks aiamööbel, võrkkiik, muruniiduk ja -traktor.

Kodukindlustus katab väga paljud juhtumid, nii et tekkinud kahju hüvitatakse peaaegu igal juhul, kui vara on ettenägematute asjaolude tõttu kahju saanud või varastatud. Hüvitamisele ei kuulu vaid mõned tingimustes toodud välistused.

Maa- või suvilapiirkondades tuleb paraku ikka ette, et tühjalt seisvatesse majadesse tungitakse sisse. Kodukindlustusega on hüvitis tagatud nii murdvarguse kui ka vandalismi ja suvila rüüstamise korral.

Hüvitamisele kuuluvad ka äikesekahjud, sealhulgas elektroonikaseadmetele tekkinud kahjud, mis on põhjustatud äikesest tingitud ülepingest või lühisest. Äikese kõrval ohustavad maamaju sageli sügistormid. Tugev tuul võib lahti kangutada katusepleki või lükata maja peale ümber suure puu.

Kui hoone peaks talvel jää või lume raskuse tõttu kahju saama, hüvitatakse tekkinud kahjud juhul, kui hoone on püstitatud nõuetekohaselt ja ehitusloa alusel. Kindlustuse alla kuuluvad ka pinnavee tõusu või üleujutuse tagajärjel toimunud kahjud ning esmakordne vee läbijooks katuse- või seinakonstruktsioonide kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles