Tarbijakaitseameti soovitused: kuidas osta elektrit avatud turult?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

2013. aastal avaneb elektriturg ning tarbijad saavad võimaluse valida ja vahetada elektrimüüjat kasvõi igal kuul. Et sellisel vabal turul hästi toime tulla, tuleb lepingute sõlmimisel olla tähelepanelik ja teha piisavalt eeltööd, soovitab tarbijakaitseamet oma koduleheküljel.

Uus leping peaks elektrimüüjaga olema sõlmitud 10. detsembriks 2012, sest müüja vahetus võtab aega 21 päeva. Tarbijad, kes selleks ajaks valikut pole teinud, saavad uuest aastast elektrit üldteenuse korras. Üldteenusena müüdava elektri hind ei pruugi olla kõige soodsam.

Elektrimüüjad hakkavad tarbijatele uueks aastaks avatud turu lepinguid pakkuma juba sügisel. Pakkumisi tehakse ka telefoni ja interneti teel. Kui sõlmite sidevahendi vahendusel lepingu, on teil õigust sellest põhjendusi esitamata taganeda 14 päeva jooksul.

Elektrimüüjad teevad teile pakkumise, arvestades teie eelnevat tarbimist (tarbimise mahtu ja aega). Hinnastamise mudeleid saab tõenäoliselt olema kolm: fikseeritud hinnaga paketid, osaliselt muutuva hinnaga paketid ning muutuva hinnaga ehk börsihinnast sõltuvad paketid. Viimane pakett sarnaneb elektri pakkumisega üldteenuse korras, mille puhul ei ole elektri hind ette teada - see sõltub börsil igapäevaselt toimuvatest liikumistest.

Fikseeritud hinnaga pakette pakutakse enamasti koos tähtajalise lepinguga. See tähendab, et fikseeritud hinnaga elektrit saab osta vaid siis, kui sõlmite näiteks pooleaastase, aastase või kaheaastase lepingu. Sellisel juhul tuleb valmis olla ka selleks, et lepingu ennetähtaegsele lõpetamisele seatakse piirangud. Näiteks võib elektrimüüja nõuda, et maksaksite lepingu varasema lõpetamise eest teatud tasu. Mida varem te lepingut lõpetada soovite, seda suurem see tasu on. Sellise tasu küsimine pole seadusega vastuolus, küll aga peab see olema mõistliku suurusega ning lepingus kirjas.

Küsige enne otsuse tegemist pakkumisi vähemalt kahelt-kolmelt firmalt. Pakkumiste võrdlemisel pöörake tähelepanu lepingutingimustele ja hinnale. Uurige välja ka see, kas pakutud hind on esitatud koos käibemaksuga või mitte.

Võtke aega ja tutvuge põhjalikult lepingu tingimustega ning küsige vajadusel täpsustavaid küsimusi.

Kindlasti peaks selgeks tegema:

  • kas ja kuidas on võimalik lepingut lõpetada või pakette vahetada;
  • millal on elektrinäitude teavitamise aeg ja kuidas seda teha ning mis juhtub siis, kui näit jääb esitamata;
  • millal on arve tasumise aeg ja mis võib juhtuda siis, kui jääte maksmisega hiljaks;
  • kuidas hakkab ettevõtja teid riketest ja plaanilistest elektrikatkestustest teavitama;
  • kuidas ja kellele peate teie andma teada riketest ja elektrikatkestustest;
  • kuidas ja kellele esitada kaebust.
     

Lisaks võiks kulutuste kontrolli all hoidmiseks läbi mõelda, kuidas te saaksite elektrit säästa ja kas teil oleks võimalik oma tarbimist ööpäevas ühtlasemalt jaotada. Elektri hind börsil on reeglina odavam öötundidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles