Tiivulised kiusavad turul nii müüjaid kui ostjaid

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Mürk

Viimasel ajal võib turul sageli näha pilti, kus ehmunud müüjad üsna edutult marjadelt ja puuviljadelt herilasi, mesilasi ja kärbseid eemale peletada püüavad. Spetsialistid soovitavad sellised viljad kodus korralikult ära pesta.


«Kui avalikus õhus toitu müüakse, siis tuleb paraku tõesti ka tiivuliste tõrjumisega tegeleda, sest ega nende kauba kallal olekut saa aktsepteerida. Samas on see keeruline, sest tegu on meie elukeskkonnaga, mille juurde paratamatult ka mitmesugused putukad kuuluvad,» lausus veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lamp.

Amet käib ka turge regulaarselt kontrollimas ja suveajal on need kõrgendatud tähelepanu all. Vajadusel juhivad kontrollijad müüjate tähelepanu tiivulistele või teevad koguni ettekirjutusi sanitaarnormide rikkumise kohta.

Eriti head nõu aga ametnikel peale kauba kinnikatmise ja tüütute tiivuliste käega eemale peletamise anda ei ole. «See on probleem, millega müüjad peavad paraku hakkama saama, sest ümbritsevast keskkonnast isoleerida me ennast paraku ei saa,» nentis Lamp.

Kuna herilased, mesilased ja kärbsed võivad aga endaga kaasa tuua mustust ja levitada nakkusi, siis tuleks marjad ja puuviljad kodus enne tarvitamist kindlasti korralikult ära pesta. «See on probleem, millega müüjad peavad hakkama saama, aga midagi hullu siin ma ei näe,» lisas Lamp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles