Tänavakohvikute omanikud naudivad head ilma

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olde Hansa tänavarestoran.
Olde Hansa tänavarestoran. Foto: Peeter Langovits

Kui juuli oli heitlike ilmade tõttu terrassikohvikute pidajatele suhteliselt kehv, siis nüüd naudivad nii nemad kui külastajad head ilma ja raha muudkui tuleb.


«Igal hommikul vaatame hirmuga taevasse ja siis otsustame, mitu suvetöötajat välja kutsume,» ütles Raekoja platsil asuva Troika juhataja Julia Teemus. Suvel, kui ilm ilus, käibki restoranielu põhiliselt õues. Sees asuvasse trahterisse ja restorani minnakse tuulise ja külma ilma korral, ehkki terrassil on soojenduslambid ja pleedid külastajate tarvis olemas. Enamik külastajaid on muidugi turistid, eestlased satuvad kesklinna miljööd koos hea söögi ja joogiga nautima enamasti koos oma kaugemalt tulnud külalistega.

Õuemüük on Teemuse sõnul kõigile restoranidele väga oluline ja praegu naudivad need heast ilmast tingitult müügikasvu. Juuli jäi seevastu tagasihoidlikuks. Pole saladus, et ka hinnad on väljas veidi kõrgemad kui restorani siseruumides toitlustamisel.

Mis Troikasse puutub, siis restoran on jookide osas panustanud vana vene kombe kohaselt vodkale ja see lubab õlletoobi hinna veidi madalamal hoida. Vaadiõlle 0,4-liitrine klaas maksab 3.90. Saadaval on ka liitrine kann 7.90 eest. Samas üle väljaku Karl Friedrichi välirestoranis tuleb poole liitri õlle eest välja käia 5.90. Kõrval asuvas Kaerajaanis on sama õlu 4.90.

Kui Viru tänavat mööda raekoja platsile minna siis toitude ja jookide hinnad vähehaaval kasvavad. Näiteks pool liitri õlut maksab Viru algul olevas restoranis Maestro ja selle kõrval kauplevas Kaljases 3.90 ning Kalle Kustas 4 eurot. Vana Wiru pubi pakub õlut 10 senti odavamalt ja Iiri pubi Shamrock koguni 3.50 eest. Talukõrtsis on pooleliitrise õlleklaasi hind 4 eurot.

Raekoja väljakule juba lähemal Peppersackis tuleb sama koguse õlle eest tasuda 4.40 ja Olde Hansas nende kuulsa meeõlle eest 4.90.

Suppide hinnad kõiguvad 4.50st Talukõrtsis 9.50ni Peppersackis. Troika seitset eri liha sisaldav seljanka maksab 6.90, Olde Hansa leeme saab kätte isegi 5.50 eest.

Praadide hinnad on väga erinevad. Soomlaste eelistatud piprapihvi saab reeglina 17 euro eest, grill-lihaga võib aga kõhtu täita 10.50 eest. Lõhepraad maksab Olde Hansas 14.80, Troikas on see 2 euro võrra kallim. Vana Wiru pubis võib tellida ka pardist või lambast praadi, kui selle eest 20 eurot palju maksta ei ole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles