Marjakombainiga tuleb osata marju korjata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marjakorjaja ja marjapuhastaja.
Marjakorjaja ja marjapuhastaja. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Marjakorjamine on sageli küllaltki tänamatu töö – võtab kaua aega ja väikseid marju tundub ämbris alati panustatud tööjõudu arvestades liiga vähe olevat. Samas on juba aastakümneid kasutusel olnud ka marjakombain, millega saab mustikaid ja pohli korjata kiiresti ja korraga palju.

Nõukogude ajal oli kombainidega marjade korjamine keelatud ja paljud arvavad, et see on nii tänaseni. Keskkonnaameti pressiesindaja Irmeli Karja sõnul praegu siiski ühtegi otsest piirangut marjakombainide kasutamisele ei ole.

«Metsaseaduse järgi on metsaomanik kohustatud metsa kõrvalsaaduste varumise korral rakendama ja lubama rakendada üksnes selliseid varumisviise, mis ei kahjusta kõrvalsaaduste, nagu marjade, seente ja ravimtaimede saagikust,» selgitas Karja, kelle sõnul on paraku seda kahjustamist raske kindlaks teha.

Kogenud marjakombainiga korjajate sõnul see aga taimi õige korjamistehnika korral ei lõhu. «Ega siis rehitsema ei pea, normaalselt tuleb võtta. Tasakesi tõstad ühe käega varre üles ja teisega tõmbad kombainiga. Kui õrnalt võtta, siis ei juhtu midagi. Ma olen selles täiesti kindel, sest muidu oleks ammu metsad mustikatest tühjad,» rääkis Imbi Rohejärv, kes on isa tehtud käsikombainiga mustikal käinud juba aastaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles