Uuring: õpilased pole valmis kahjulikke magamisharjumusi muutma

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
95 protsendil Austraalia teismelistest esineb uneprobleeme
95 protsendil Austraalia teismelistest esineb uneprobleeme Foto: Corbis / Scanpix
Austraalia keskkooliõpilastega tehtud uuring näitas, et ehkki lõviosal noortest esineb uneprobleeme, pole enamik neist nõus oma magamisharjumusi muutma.

Neli nädalat kestnud terviseprogrammis leiti, et tervelt 95 protsendil noortest esines vähemalt üks unega seotud probleem – näiteks kulus õpilastel magamajäämiseks liiga pikk aeg või nad ei saanud piisavalt palju und, vahendab Reuters.

Flindersi ülikooli teadlase doktor Michael Gradisari juhitud terviseprogramm viidi läbi kahes koolis, millest ühes osalesid 41 õpilast 50 minutit kestnud loengutes, mille eesmärk oli tõsta nende teadlikkust tervislikest eluviisidest, eriti just õigetest magamisharjumustest.

Teise kooli 40 õpilast said terviseõpetust hariliku õppekava järgi. Mõlemasse rühma kuulunud noored täitsid uuringu jooksul samu küsimustikke.

Uuringu algul tunnistas 53 protsenti õpilastest, et magab tööpäevadel liiga vähe (alla kaheksa tunni). Ligi 78 protsenti tõusis nädalavahetustel üle kahe tunni hiljem kui koolipäevadel ning 60 protsenti ütles, et vajab magamajäämiseks üle poole tunni. 35 protsenti noortest oli hädas end kogu päeva jooksul saatva unisusega.

Terviseprogrammi läbinud õpilastest 42 protsenti ütlesid pärast selles osalemist, et väärtustavad und varasemast rohkem. Ometi selgus, et õpilaste tegelikku käitumist see ei muutnud – ehkki tervisprogrammis osalemine ajendas neid nädalavahetustel pool tundi varem ärkama, et vahe koolipäevadega liiga suur poleks, jäi süvendatud tervisekasvatuse mõju ajutiseks.

Doktor Gradisar kinnitas, et tema meeskonna järgmiseks ülesandeks on välja töötada terviseprogramm, mis aitaks koolinoortel oma magamisharjumusi tõepoolest tervislikumaks muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles