Frigotaimedega saab kodumaiseid maasikaid ka augustis

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikas.
Maasikas. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Nii maasikate kui ka vaarikate puhul kasvatatakse spetsiaalseid külmas hoitud taimi, mis annavad oma saagi tavapärasest  veidi hiljem. Selliseid taimi kutsutakse frigotaimedeks.


Eesti Maasikakasvatajate Liidu juht Elke Lillemets selgitas, et frigotaimi saadakse, kui peenral lõigatakse tütartaimed emataime küljest lahti, tehakse neile ruumi ja lastakse neil juurduda.

«Hiljem lõigatakse emataim maha ja tütartaimed pannakse mõõtudesse. A omad jäävad kasvama aga B mõõduga taimed võetakse üles pakendatakse ja pannakse külma -1,5 kraadi juurde,» selgitas ta.

Kevadel võetakse taimed külmast ning istutatakse maha. Esimese saagi annavad nad 55 kuni 60 päeva pärast istutamist ehk siis suve lõpu poole, tavaliselt augustis.

Eesti maasikaid võib veel augustis saada kuid septembrini neid ei jätku, nentis Lillemets ning lisas, et frigotaimed on Eestis järjest enam levinud ja iga aastaga kasutatakse neid üha rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles