Saatkond: Eesti noori varitsevad Suurbritannias petturid

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia lipp.
Suurbritannia lipp. Foto: AFP / Scanpix.

Eesti saatkond Londonis manitseb Suurbritanniasse tööle suunduvaid Eesti noori korralikku töölepingut sõlmima, sest paljud eakaaslased on sealmail juba petuskeemide ohvriks sattunud.

«Rääkides Ühendkuningriikidesse tööletulekust ei tohiks kindlasti unustada ka sagedasi probleeme, millega Eesti kodanikud siin silmitsi võivad seista,» sõnas saatkonna pressidiplomaat Kadri-Mai Kaunissaare. «Need probleemid puudutavad peamiselt noori vanuses 18-22 eluaastat, kellele Eesti (aga ka Läti ning Leedu) töövahendusfirmad või internetiportaalid on petuskeemide kaudu tööd lubanud. Siia saabudes ei ole sageli lubatud tööd ega ka tööandjat või töö ning töötingimused ei ole need, mida Eestis lubati.»

Samuti on Kaunissaare sõnutsi olnud juhtumeid, kus inimeselt võetakse ära pass ning ähvarduste saatel sunnitakse kriminaaltaustaga tegudele. Riiki saabutakse sellistel juhtumitel ühe-otsa piletiga ning taskurahata, mis tähendab tõsiseid probleeme. On näiteks olnud koguni noori, kes on elanud tänavatel, enne kui saatkonnaga on abi saamiseks ja Eestisse naasmiseks ühendust võetud.

Enne tööleminekut tuleb ministeeriumi nõuannete kohaselt teha väga põhjalik kodutöö, sest mitte kõik töövahendusfirmad ei tegutse ausalt. Kui firma küsib töövahenduse eest raha, on see signaal sellest, et firma ei tegutse seaduslikult. Samuti on kindlasti vajalik sõlmida enne tööle asumist korralik tööleping, milles on muuhulgas märgitud töötasu, tööaeg, aga ka töötaja õigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles