Kuidas uut kodu säästlikult sisustada

, Pindi Kinnisvara vanemmaakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unikaalse, kuid soodsa kodusisustuse tarvis leiab sobivaid detaile ka populaarsust koguvatelt täikadelt, mis toimuvad hooajati ja aasta ringi paljudes Eesti linnades.
Unikaalse, kuid soodsa kodusisustuse tarvis leiab sobivaid detaile ka populaarsust koguvatelt täikadelt, mis toimuvad hooajati ja aasta ringi paljudes Eesti linnades. Foto: Liis Treimann

Kodu ostmisega kaasnevad tihti ootamatult suured sisustamiskulud, millega uus omanik pole arvestanud. Siinkohal anname mõned nipid, mis võivad kaalutletult kasutades palju raha säästa.

Kõige keerulisem ning ka raha- ja ajakulukam on loomulikult tühja elamispinna ostmine, olgu see siis uhiuus või pruugitud. Iga omanik soovib muidugi oma uut kodu sisustada võimalikult maitsekalt ja võimalikult odavalt, kuid tihtipeale nende kahe soovi ühendamine ei õnnestu. Et saavutada kokkuhoidu, tuleb kodu sisustamisele läheneda märksa metoodilisemalt, kui paljud seda üldse arvata oskaks.

Loeme raha üle

Esimese sammuna tuleks kindlaks teha eelarve ülemine piir. Ilma piiri seadmiseta võib kindel olla, et eelarve on määratud lõhki minema. Selleks on vajalik kainelt oma rahalisi võimalusi hinnata ja katsuda sellest lõpuni kinni pidada – kehtib reegel, et kui eelarve eos libisevaks jätta, siis minnakse planeeritust tugevalt üle. Seega – ei mingeid mööndusi!

Järgmises etapis tuleb koostada nimekiri vajaminevatest asjadest, kusjuures alustada tasub hädavajalikest sisustusdetailidest. Kui perel on televiisor olemas, siis alguses võib uue LED-teleri südamerahuga nimekirjast välja jätta.

Soovitame nimekirja koostamisel kasutada tabelarvutusprogramme (nt Excel), et astuda järgmine samm – panna paika ligikaudsed hinnad. Tihti arvatakse, et see on võimatu töö,  kuid see ei vasta tõele.
Õnneks on mitmeid internetimööblipoode (living.ee, on24.ee jne), kus on tohutu tootesortiment ning vähemalt eeltöö faasis on need korvamatuteks abimeesteks. Otsige allahinnatud tooteid, valige välja endale enam-vähem sobivad esemed ning sisestage nende maksumused tabelisse.

Loomulikult pole veel tegemist teie unelmate sisustusega – paljud värvid ei pruugi omavahel sobida, samuti ei pruugi olla nendes poodides lõpuni sobivat toodet, kuid planeerimisel ei ole see takistuseks. Lõpuks, koostatud nimekirja hindadega täiendamisel tekib tabelisse teie kodu säästueelarve.

Tavaliselt saavad inimesed sellise metoodikaga üllatuse osaliseks – mööblisalongis esitletud nurgadiivani eest ei peagi maksma tingimata 2000 € ning ka köögimööbel ei pea tingimata olema 8000 € väärt! Asju saab ka odavamalt.

Kärbime karmilt

Nüüd sõltub igaühe võimalustest, kas eelarvesse saab veel tooteid lisada või tuleb seda nimekirja veel omakorda kärpida. Kärpevõimalusi on aga veel ning järgmiseks tasubki need ette võtta.
Kappide-laudade-toolidega varustamiseks ei ole alati vaja minna mööblipoodi. Otsige tuttavaid, kellel on tuttavaid, kes teevad mööblit ise. Kodumaise tootjaga otsekontakt võib säästa kuni 50 kuludest võrreldes suurte mööblisalongidega! Kõlab küll veidi leierdatuna, aga selliste kontaktide leidmiseks pole parimat abimeest kui suhtlusvõrgustikud, seega ärge häbenege neid kasutamast.

Järgmine kulukas artikkel on kodutehnika. On vähe teada fakt, et tehnikakauplustes saab peaaegu alati tingida. Pole vaja muud, kui müügimehele otse oma pakkumine teha ning võite arvestada, et letihind hakkab kohe kahanema, parimal juhul lausa kuni 20 protsenti. Vähemalt köögitehnikaga seoses veel üks vihje – kui otsustate köögimööbli osta siiski mõnest mööblipoest, tasub meeles pidada, et köögitehnika on köögimööblitootjatele peaaegu alati soodsam. Seega tasub küsida «kõik ühes» hinnapakkumist.

Veel üks raha säästev nipp on kõikvõimalike soodustuste kasutamine. Inimesed viskavad kilode kaupa ära otsepostitusmaterjale, mille sisuga nad pole kunagi tutvunud. Kui soovite aga sadu, kui mitte tuhandeid eurosid kokku hoida, tasuks seekord teha mööndus ning lapata läbi kõik postkasti potsatavad lendlehed. Ilmaasjata ei toodeta kupongide soodustuste peal elavatest inimestest telesaateid – ka enda vajadustes ja soovides natuke mööndusi tehes on võimalik saavutada märkimisväärne kokkuhoid.

Sisekujundaja abiks

Paljud uue kodu omanikud jätavad esialgu tühistena näivad valgustid ja aknakatted kõige lõppu ja ükshaaval ostmiseks. See ei ole aga mõistlik, sest eelmainitud tooted on ühed pretensioonikamad üleüldse ning liiga efektse ühe valgusti või kardina ostmine tähendab kujundlikult öeldes kolme veretilga loovutamist – tihtipeale enam latti madalamaks lasta ei saa. Seetõttu tasub käsitleda valgustite-kardinate ja muu mööbli hanget ühe tervikuna, et hiljem ei tekiks esteetilist ebakõla, mis halvemal juhul ka rahakotis tugevalt tunda annab. Esteetikaga seondubki järgnev mõte, mis paraku väga odavalt hakkama saada proovijatele küll alati lahenduseks pole.

Nimelt on tekkinud väär­arusaam, et sisekujundajad ja -arhitektid on tingimata hirmkallid, eriti selles valguses, kui palju nad koduostjale raha võivad säästa. Paljud sisearhitektid pakuvad ka sellist teenust, mille käigus nad esiteks hoiavad etteantud eelarvest kinni ning teiseks otsivad ise linna pealt välja eelarvesse mahtuvad ning kokkulepitud stilistikaga mööblidetailid.

Seega ei pruugi temale makstav tasu kulusid üldse tõsta, kuid sama kulutasemega saadakse oluliselt maitsekam lahendus. Kusjuures suurema eelarvega perede puhul pole harvad juhud, kui sisearhitekti kaasamine on aidanud lausa kulusid kokku hoida – ainuüksi õigest (loe: soodsast) kohast disainköögi tellimine võib säästa tuhandeid eurosid.

Kõik pered ei soeta endale uhiuut või tühja elamispinda ja vahel on vaja lihtsalt mõni üksik mööblitükk ostetud kodus välja vahetada, seepärast tasub tundliku rahakotiga inimestel astuda kõigepealt uuskasutuskeskusesse. Seal on üllatavalt heas seisukorras tooteid soodsa hinnaga ning kui juba ostetud kodus on niikuinii kasutatud mööbel, pole alati lihtsalt otstarbekas minna kallisse mööblipoodi puuduolevat eset otsima.

Ja lõpetuseks – mida teha, kui raha poole sisustamise pealt ikkagi otsa saab? Ei tasu heituda. Tühjale põrandapinnale võib panna ilusa, kuid mõistliku hinnaga toataime, kui aga sein on rahanappuse tõttu lagedavõitu, lahendab tühjusetunde ära kena mustvalge raamitud poster, mida saab osta pea igast raamatupoest. Ja ongi kodu sisustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles