Masuvalve: mida teha, kui kodulaenu tasumisega on raskusi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firmad kanditakse varadest tühjaks ja väidetakse, et võlgade tasumiseks raha ei jätku.
Firmad kanditakse varadest tühjaks ja väidetakse, et võlgade tasumiseks raha ei jätku. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Majandussurutis surub ka eluolu madalamale. Rubriigis «Masuvalve» otsime vastuseid majanduskriisiga seotud küsimustele, lükkame ümber eksiarvamusi ning julgustame lahendusi otsima.

Mida teha, kui kodulaenu tagasimaksmisega on tekkinud raskusi?

Leonore Riitsalu
, finantsinspektsiooni tarbijahariduse projektijuht:

Esimesel võimalusel tasub ise panga poole pöörduda. Pank ei taha kindlasti oma klientidega konflikti minna, vaid koos lahendusi otsida. Seega peaks probleemide korral ühendust võtma oma pangaga: kas helistama üldtelefonile või oma laenuhaldurile, kirjutama avalduse kontoris või internetipangas. Ära jää ootama panga kõnet või kirjalikku võlateadet!

Üks võimalusi on vormistada teatud ajaks, näiteks pooleks aastaks, maksepuhkus. Maksepuhkuse vormistamise üldtingimusi ei tasu aga otsida pankade veebilehtedelt, sest selliseid tingimusi lihtsalt ei ole olemas.

Pank vaatab iga olukorda personaalselt: miks on võlgnevus tekkinud või tekkimas, kas inimene on juba võlgu jäänud, kui pikaks ajaks ta maksepuhkust vajab jne. Räägi täpsemalt, mis probleem sul on ja miks raskused on tekkinud.

Maksepuhkus tähendab, et sa ei pea pangaga kokkulepitud aja jooksul laenu põhiosa tagasi maksma. Intressi maksmisest laenuvõtjat aga tavaliselt ei vabastata.

Seega tähendab maksepuhkus enamasti seda, et kokkulepitud aja jooksul tuleb pangale maksta laenatud summa eest ainult intressi. Küsida võib, kas on võimalik vormistada täielikku maksepuhkust – puhkust nii intressi kui laenu põhiosa tagasimaksmisest.

Tuleb aga valmis olla, et see ei pruugi olla võimalik. Ilmselt nõutakse enne maksepuhkuse vormistamist, et kui juba ollakse pangale võlgu jäänud, tuleb tekkinud võlgnevus panga ees enne maksepuhkuse vormistamist kustutada.

Kokkuvõttes tähendab maksepuhkus, et laenu tagasimaksmise aeg pikeneb maksepuhkuse aja võrra ja pangale tuleb maksta rohkem intresse, kui esialgu kokku lepitud. Lisaks tasub teada, et maksepuhkuse vormistamise eest tuleb tavaliselt maksta pangale teenustasu.

Maksepuhkuse vormistamine on sisuliselt juba sõlmitud lepingu tingimuste muutmine. Seega tuleb panga hinnakirjast järele vaadata, millised on konkreetse panga eluasemelaenu lepingu muutmisega seotud tasud. Hinnakirja leiab näiteks panga veebilehelt.

Võib-olla polegi aga maksepuhkust vaja, kui vaatad kriitilise pilguga üle oma sissetulekud ja väljaminekud ning analüüsid, kuidas saaksid oma igapäevaseid väljaminekuid vähendada. Võib-olla piisab esialgu range pere-eelarve koostamisest? Pere-eelarve vormi leiab veebist: www.minuraha.ee.

Saada oma küsimus rubriiki «Masuvalve» aadressil kiri@postimees.ee või edasta see postimees.ee vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles