Eestis hakatakse katsetama mobiiltelefonis asuvaid pangakaarte

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefoniga saab muudki teha, kui ainult rääkida.
Mobiiltelefoniga saab muudki teha, kui ainult rääkida. Foto: SCANPIX

Pilootprojekti käigus katsetatakse uudset makselahendust, kus pangakaardil olevad kiibi funktsioonid on tõstetud mobiiltelefoni SIM-kaardi kiibile. Projekti tulemusena võib pangaklient tulevikus sooritada igapäevaseid kaardimakseid tavapärase plastikust pangakaardi asemel hoopis mobiiltelefoni vahendusel.

Pilootprojekt on jätkuks kümme kuud kestnud rakendusuuringule, otsimaks viise, kuidas võtta Eestis kasutusele tehnoloogiamaailmas laineid lööv NFC tehnoloogia, teatasid Eliko Tehnoloogia Arenduskeskus ja EMT.

NFC (Near Field Communication) on tehnoloogia, mis võimaldab spetsiaalse kiibi abil raadiosageduslikus lähiväljas toimivaid kontaktivabasid autentimis- ja makselahendusi.

Rakendusuuringu tulemuste testimiseks otsustasid osapooled läbi viia kontaktivabal NFC tehnoloogial põhineva teenuse «Pangakaart mobiiltelefonis» pilootprojekti. NFC-tehnoloogiat kasutav pangakaart mobiilis erineb olemasolevatest pangakaartidest selle poolest, et selle kandjaks on plastikkaardi asemel mobiiltelefoni SIM-kaart.

Rakendusuuringule järgneva pilootprojekti eesmärk on testida kontaktivaba virtuaalse pangakaardi loomist mobiiltelefonis, pangakaarte sisaldava mobiilse rahakoti turvanõudeid ja kasutajaliidest ning virtuaalse pangakaardiga teostatud maksete edastamist täna kasutusel oleva infrastruktuuri vahendusel.

Pilootprojekt peab andma vastused ka peamistele organisatsioonilistele küsimustele, kuidas kaasata uue teenuse «Pangakaart mobiiltelefonis» kasutajateks kaupmehed, et tagada lõppklientidele laiapõhjaline kvaliteetne teenus ja kompetentne klienditeenindus.

Pilootprojekt viiakse läbi piiratud kasutajatega 2013. aasta jaanuaris ning selle käigus tehakse otsused kommertsteenuse avamiseks lõpptarbijatele.

Pilootprojekti viivad läbi Danske Bank A/S Eesti filiaal (Sampo Pank), OÜ ELIKO Tehnoloogia Arenduskeskus, AS EMT, Nordea Bank Plc Eesti filiaal, AS SEB Pank ja Swedbank AS. Pilootprojekti strateegiliseks partneriks pangakaardi nõuetele vastava turvalise SIM-kaardi tarnijaks on valitud ülemaailmne mobiilside- ja pangakaartide tootja Oberthur Technologies.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles