Tagasi mobiilivaatesse
Värskendamiseks tõmba

Kaup

:

Mis erinevus on «kõlblik kuni» ja «parim enne» toidul?

Põllumajandusministeeriumi Maablogis kirjutatakse, et väljenditel «kõlblik kuni» ja «parim enne» on võimalik kergesti vahet teha, kui mõelda sõnade tähendusele.

Toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Külli Johanson kirjutab, et toit, millel on väljend «kõlblik kuni», ei kõlba toiduks pärast märgistusel esitatud kuupäeva möödumist. Toit, millel on väljend «parim enne», ei ole pärast esitatud kuupäeva möödumist enam parimate omadustega, kuid on teatud aja jooksul söögikõlbulik.

«Kõlblik kuni» tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult tarbida. Selline märgistus on kiirestiriknevatel toitudel nagu näiteks suitsutatud kala, lihatooted, salatid ja jogurtid. Pärast «kõlblik kuni» kuupäeva möödumist ei tohi seda toitu müüa, jagada ega tarbida, kuna säilimisaja möödumisel võivad selles arenema hakata tervisele ohtlikud mikroorganismid.

Kiirestiriknevate toitude puhul on Johansoni järgi eriti oluline pidada kinni pakendil esitatud säilitamise tingimustest, üldjuhul peab sellist toitu säilitama jahutatult ehk külmkapi temperatuuril +2…+6 ˚C. Samuti on oluline pidada kinni pakendil esitatud kasutamise tingimustest nagu näiteks „pärast pakendi avamist tarbida 3 päeva jooksul“.

«Parim enne» tähistab kuupäeva, milleni toode säilitab oma eeldatava kvaliteedi. Pärast «parim enne» kuupäeva möödumist võivad toidu lõhn, maitse ja tekstuur olla halvenenud, kuid teatud aja jooksul on see söömiseks veel ohutu. «Parim enne» kuupäevaga on tähistatud leib, sai, küpsised, maiustused, maitseained, jahud, karastusjoogid, konserveeritud tooted ja paljud teised toidud.

«Parim enne» ületanud toitu tohib müüa ja jagada eeldusel, et sellest on tarbijat teavitatud. Tarbijakaitseseaduse mõistes on tegemist puudusega kaubaga, mis tuleb eraldada uuest kaubast ja mille müügikohas tuleb panna välja asjakohane teave.

«Parim enne» kuupäeva ületanud toidu tarvitamisel peaks tarbija kontrollima, kas pakend on terve ja kas toit lõhnab ja maitseb hästi. Samuti peab sellise toidu müüja või jagaja saama aru, et võtab endale teatud vastutuse toidu ohutuse eest ega tohi jagada toitu, mis ei ole söögikõlbulik, näiteks hallitanud maasikaid või nö kummis konservi.

Kirjuta toimetajalePrindi
LinkMail
Märksõnad:kõlblik kuniparim ennetoiduhügieen
Samal teemal
LOE TERVISEPORTAALIST!
Sponsoreeritud artiklid
LOE TERVISEPORTAALIST
      LOE TERVISEPORTAALIST
      ALKOHOLI TEEMALINE KONVERENTS
      LOE TERVISEPORTAALIST
      LOE TERVISEPORTAALIST
      LOE TERVISEPORTAALIST
      AVASTA MAAILMA!
      Viimased uudised
      Üleskutse
      Lugeja küsibKõik
      TervisKõik
      Tasub teada
      48h populaarsemad teemad
      Top kommentaarid
      Top lood
      UudisedKõik
      Katsed ja testidKõik
      Lugemissoovitus
      Aed ja koduKõik
      Gallup

      Küsitluses on osalenud  inimest
      Majandus24Kõik
      Valuutakursid
      USD
      0,798 EUR
      GBP
      1,252 EUR
      LTL
      0,29 EUR
      SEK
      0,108 EUR
      RUB
      0,017 EUR
      =
      Kursid seisuga: 20.11.2014
      POSTIMEES.eeKõik
      NaineKõik
      JuhtimineKõik
      TallinnCityKõik