Tagasi mobiilivaatesse
Värskendamiseks tõmba

Kaup

:

Mis erinevus on «kõlblik kuni» ja «parim enne» toidul?

Põllumajandusministeeriumi Maablogis kirjutatakse, et väljenditel «kõlblik kuni» ja «parim enne» on võimalik kergesti vahet teha, kui mõelda sõnade tähendusele.

Toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Külli Johanson kirjutab, et toit, millel on väljend «kõlblik kuni», ei kõlba toiduks pärast märgistusel esitatud kuupäeva möödumist. Toit, millel on väljend «parim enne», ei ole pärast esitatud kuupäeva möödumist enam parimate omadustega, kuid on teatud aja jooksul söögikõlbulik.

«Kõlblik kuni» tähistab kuupäeva, milleni võib toitu ohutult tarbida. Selline märgistus on kiirestiriknevatel toitudel nagu näiteks suitsutatud kala, lihatooted, salatid ja jogurtid. Pärast «kõlblik kuni» kuupäeva möödumist ei tohi seda toitu müüa, jagada ega tarbida, kuna säilimisaja möödumisel võivad selles arenema hakata tervisele ohtlikud mikroorganismid.

Kiirestiriknevate toitude puhul on Johansoni järgi eriti oluline pidada kinni pakendil esitatud säilitamise tingimustest, üldjuhul peab sellist toitu säilitama jahutatult ehk külmkapi temperatuuril +2…+6 ˚C. Samuti on oluline pidada kinni pakendil esitatud kasutamise tingimustest nagu näiteks „pärast pakendi avamist tarbida 3 päeva jooksul“.

«Parim enne» tähistab kuupäeva, milleni toode säilitab oma eeldatava kvaliteedi. Pärast «parim enne» kuupäeva möödumist võivad toidu lõhn, maitse ja tekstuur olla halvenenud, kuid teatud aja jooksul on see söömiseks veel ohutu. «Parim enne» kuupäevaga on tähistatud leib, sai, küpsised, maiustused, maitseained, jahud, karastusjoogid, konserveeritud tooted ja paljud teised toidud.

«Parim enne» ületanud toitu tohib müüa ja jagada eeldusel, et sellest on tarbijat teavitatud. Tarbijakaitseseaduse mõistes on tegemist puudusega kaubaga, mis tuleb eraldada uuest kaubast ja mille müügikohas tuleb panna välja asjakohane teave.

«Parim enne» kuupäeva ületanud toidu tarvitamisel peaks tarbija kontrollima, kas pakend on terve ja kas toit lõhnab ja maitseb hästi. Samuti peab sellise toidu müüja või jagaja saama aru, et võtab endale teatud vastutuse toidu ohutuse eest ega tohi jagada toitu, mis ei ole söögikõlbulik, näiteks hallitanud maasikaid või nö kummis konservi.

Kirjuta toimetajalePrindi
LinkMail
Märksõnad:kõlblik kuniparim ennetoiduhügieen
Samal teemal
JÕULUAEG
Sponsoreeritud artiklid
LOE TERVISEPORTAALIST!
MUUTUSED REISIRONGILIIKLUSES
POSTIMEHE JÕULUPORTAAL
    UUT PAKENDIMÄRGISTUSES
    Viimased uudised
    Üleskutse
    Lugeja küsibKõik
    JõulueriKõik
    TervisKõik
    Tasub teada
    48h populaarsemad teemad
    Top kommentaarid
    Top lood
    UudisedKõik
    Katsed ja testidKõik
    Lugemissoovitus
    Aed ja koduKõik
    Gallup

    Küsitluses on osalenud  inimest
    Majandus24Kõik
    Valuutakursid
    USD
    0,814 EUR
    GBP
    1,274 EUR
    LTL
    0,29 EUR
    SEK
    0,106 EUR
    RUB
    0,014 EUR
    =
    Kursid seisuga: 19.12.2014
    POSTIMEES.eeKõik
    NaineKõik
    JuhtimineKõik
    TallinnCityKõik