Ka koertel diagnoositakse üha sagedamini diabeeti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisus tõstab ka koertel diabeeti haigestumise riski.
Ülekaalulisus tõstab ka koertel diabeeti haigestumise riski. Foto: SCANPIX

Võrreldes aastaid 2006 ja 2010 leidsid Ameerika loomaarstid, et koertel diagnoositi diabeeti varasemast 32 protsenti rohkem, kirjutas consumeraffairs.com.

Diabeedi tekkimise üheks peamiseks põhjuseks on ka koertel ülekaalulisus, mis on samuti üha levinum kogu maailmas, sealhulgas Eestis.

Uuringu autorite arvates peaks koeri viima loomaarsti juurde kaks korda aastas, et haigus avastataks algfaasis. Samal ajal peaksid loomad saama pidevalt liikuda ja nende toitumist peaks pidevalt jälgima, et loomal ei tekiks kaaluprobleeme. Kõik need meetodid koos vähendavad oluliselt lemmikloomal riski tõsiselt haigestuda.

Koera ülekaalulisust saab kontrollida järgnevalt: aseta oma käsi koera küljele ja kui sa ei tunne sel moel oma koera ribisid, siis on ta suure tõenäosusega ülekaalus.

Diabeedi esimesteks sümptomiteks on pidev urineerimine ja joomine. Samuti hakkavad koerad diabeeti haigestununa kiiresti kaalu kaotama. Diabeeti diagnoositakse koertel vereanalüüsiga.

Michigani veterinaari Dr Race Fosteri sõnul on mõningatel koeratõugudel suurem risk diabeeti haigestuda kui teistel. Tema andmetel on suurim risk labradoridel, kuldsetel retriiveritel, saksa lambakoertel, Yorkshire’i terjeritel, keeshondidel, beagle’itel ja puudlitel.

Eesti loomaarsti Janne Orro sõnul diagnoositakse diabeeti koertel ka Eestis, kuid selle esinemissageduse ja selle muutumise kohta ei ole Eestis statistikat. «Välismaal tegelevad statistikaga valdavalt kindlustusfirmad, aga meil on lemmikloomade kindlustamine veel nii vähe levinud, et sealtkaudu mingit usaldusväärset statistikat veel ei saa,» rääkis Orro, kelle sõnul on vähemalt koerte ülekaalulisus siiski ka Eesti koerte puhul suur probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles