Energiajookide piirangud on sotsiaalministeeriumis arutlusel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Starteri tootmisliin Livikos
Starteri tootmisliin Livikos Foto: Priit Simson

Eestis ei ole siiani energiajookide reklaami ja müüki lastele õigusaktidega piiratud, kuid teema on sotsiaalministeeriumis arutlusel, ütles sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna tervisepoliitika juht Ene Augasmägi.

«Kui piirangud kehtestada, siis peab see olema tõenduspõhine. Praeguseks ei ole seda veel Eestis uuritud,» rääkis Augasmägi. «Faktilise toitumisuuringu, millega alustatakse 2013. aastal, tulemusena võib selguda vajadus energiajookide müügi reguleerimiseks, kas siis piirangute või märgistamise erinõuete näol.»

Hetkel kehtib Eestis Tarbijakaitseameti soovituslik juhend «Energiajookide reklaam ja müük lastele», kus soovitatakse muuhulgas energiajookide reklaamimisel ära märkida, et tegemist on täiskasvanutele mõeldud tootega ning rõhutatakse, et seda toodet ei ole sobiv reklaamida lastele mõeldud kanalites.

Augasmägi lisab, et energiajook ei ole tavaline karastusjook, mida võiks janu korral juua. «Selle tarbimisega peavad olema ettevaatlikud isegi täiskasvanud. Pigem on hetkel meil järgmistel aastatel plaanis teha kogu elanikkonna seas efektiivsemat teavitustööd energiajookide koostisest, mõjust ning energiajookide tarbimisel tekkivatest terviseriskidest,» selgitas Augasmägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles