Tippkokkade koolisööklatesse toomine on liiga kulukas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilõuna.
Koolilõuna. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Tervise Arengu Instituut katsetas eelmise aasta lõpus koolisööklates tippkokkadega, kuid leidis, et seda ei ole Eestisse vaja ja on liiga kallis.

«See oli tegelikult MTÜ Eesti Maitsed ettepanek ja me läksime nendega kaasa, et väikse hulga koolide peal ära proovida, mida selline asi võiks meile anda,» rääkis Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammel.«Eriti just sellepärast, et tippkokkade kooli viimist on meile väga mitmel korral näiteks toodud, et miks me ei võiks seda kasutada.»

Sammeli sõnul kerkib ikka aeg-ajalt esile Jamie Oliveri laadseid mõtteid, et midagi kiiresti ära teha, aga Eestis ei ole sellist kontrasti, nagu oli Suurbritannias. «Seal oli kõik halb ja siis tuli üks kokk, kes näitas, kuidas peab olema. Meie oleme hoopis teises lähtepunktis,» lisas Sammel.

Tema sõnul selgus pilootprojektist, et see annab küll koolikokkadele juurde motivatsiooni, aga tegelikult saab kokkasid tagasihoidlikumal moel koolitada palju efektiivsemalt ja väiksema raha eest.

«Ajakirjanikele oli see palju suurem rõõmuallikas kui kokatädidele. Kui me projekti kokkasid otsisime, siis selgus, et väga paljud koolikokad ei ole üldse valmis tippkokaga töötama,» selgitas Sammel. «Nad on tegelikult väga tagasihoidlikud inimesed.»

Projektis «Restoran läheb kooli» osalesid mullu tippkokad Angelica Udeküll, Peeter Pihel ja Roman Zaštšerinski, kes pakkusid oma oskusi Rocca al Mare koolis Tallinnas, Laulasmaa koolis Harjumaal ja Rosma koolis Põlvamaal. Koolikokad veetsid ühe päeva restoranis ja tippkokad päeva koolisööklas. Koolikokad õppisid tippudelt maitsestamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles