Peremehe pingeline elu võib koeral stressi tekitada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pingeline elu võib ka koertel stressi tekitada.
Pingeline elu võib ka koertel stressi tekitada. Foto: Star FM

Loomakliiniku Regalia loomaarsti Olga Sjatkovskaja sõnul võib koertel sarnaselt inimestega esineda stressi.

«Loomad elavad meiega koos ja tajuvad väga hästi seda, millises emotsionaalses seisundis on nende peremees. Kui peremehel on pingeline periood, võib see vabalt mõjutada ka koera emotsionaalset seisu ning stressi tekitada,» rääkis Sjatkovskaja Star FMi hommikuprogrammis.

Lisaks võivad koertel stressi tekitavateks faktoriteks olla ka kutsika loovutamine, imetamine, sage näitustel käimine, pikk peremehest eemalolek ja ka kohanemisraskused uue elupaigaga.

Reisimise ajaks soovitab Sjatkovskaja koera pigem koju jätta kui viia spetsiaalsesse koerte hotelli.  

«Kui vähegi võimalik, siis on parem jätta lemmikloom peremehe äraoleku ajaks koju ning paluda vanematel või tuttavatel koera vaatamas ja söötmas käia. Kui koer jätta üksinda võõrasse hotelli, võib see mõjuda loomale kurnavalt ning jällegi soodustada stressi tekkimist,» põhjendas ta. 

Stressi tunnuseks koeral on käitumise muutumine. «Koer kas haugub iga asja peale või vastupidi - on loid ja hoiab omaette ega söö. Igal juhul otsib ta oma käitumisega peremehelt suuremat tähelepanu.»

Kui inimestel on võimalik stressi leevendamiseks ravimeid tarvitada, siis koerte puhul tuleb stressi leevendamiseks kasutada muid võtteid. Sjatkovskaja soovitab koerale rohkem tähelepanu pöörata, temaga mängida ning jalutamas käia. Samuti on sel perioodil oluline jälgida koera toitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles