Õppelaen on võimalus, mitte kohustus

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased on majandusolukorra suhtes naabritest optimistlikumad.
Eestlased on majandusolukorra suhtes naabritest optimistlikumad. Foto: SCANPIX

Õppeperioodil rahaga hakkama saamiseks on tudengil võimalus võtta õppelaene, ent sel juhul tuleb arvestada, et sellega kindlustab ta endale tulevikuks laenukoormuse ja kohustuse, millega tuleb tõtt vaadata veel aastaid pärast õpingute lõppemist.

Tänavune õppelaenu maksimaalmäär on 1920 eurot, intress viis protsenti laenujäägilt aastas ja lepingu sõlmine tasuta. Kolmeaastasel õpinguperioodil maksimumsummas laenu võttes tuleks hiljem kuue aasta jooksul iga kuu tagasi maksta 93 eurot. Kokkuvõttes kujuneb tagasimakstav summa 6679 euro suuruseks. Intresse hakatakse arvestama kohe pärast laenusumma ülekandmist õppurile ning tähelepanuta ei tohi jätta asjaolu, et tagasimakseid tuleb alustada hiljemalt 12 kuud pärast kooli lõpetamist või sealt muul põhjusel lahkumist, sõltumata maksevõimelisusest ja töö olemasolust.

Sama oluline on meelde jätta, et intresse tuleb tasuda kord aastas juba õpingute ajal ning seda ka siis, kui uut laenu juurde ei võeta.

Allikas: Swedbank
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles