Hõõgpirne müüakse tööstuspirnide nime all edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõõglambid müügil Tallinnas, Järve keskuse Koduekstra poes.
Hõõglambid müügil Tallinnas, Järve keskuse Koduekstra poes. Foto: Mihkel Maripuu

Majandusministeeriumi andmetel on sellel suvel Eestis käima läinud nn eriotstarbeliste hõõglampide müük. Müüjate sõnul ei erine need sisuliselt tavalistest hõõglampidest millegi poolest.

Kuigi esimesest septembrist on Euroopa Liidus keelatud kodumajapidamistes kasutatavate hõõglampide tootmine, siis eriotstarbeliseks kasutamiseks märgitud hõõglambid on siiski lubatud ja on leidnud tee ka Eesti poelettidele.

Näiteks Koduekstra toote- ja turundusjuhi Marko Krusbergi sõnul on neil müügil isegi 100-vatised hõõglambid, mis on mõeldud tööstuslikuks kasutamiseks ja vastavalt ka märgistatud.

«Eks inimesed ise teavad, mida nad ostavad ja kus nad neid kasutavad. Kas kasutavadki kuskil tööstuses või julgevad panna ka kodusesse majapidamisse köögilambi sisse. Vastavalt sellele, kuidas iga inimese julgus ja soov on,» rääkis Krusberg.

Krusbergi hinnangul neil müügil olevad tööstuslikuks kasutamiseks märgitud hõõglambid siiski sisuliselt tavalistest hõõgpirnidest ei erine.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi säästva energia talituse juhataja Madis Laaniste sõnul on nn eriotstarbeliste hõõglampide müük Eestis käima läinud selle aasta suvel.

«Eriotstarbelised hõõglambid on konstrueeritud otstarbel ja teistsuguste kasutuskeskkondade jaoks kui kodumajapidamised, kus muude valgustusvõimaluste (nt LED lampide ja luminofoorlampide, sh säästulampide) kasutamine oleks tehniliselt liiga keeruline või võimatu,» selgitas Laaniste.

Eurodirektiiv lubab eriotstarbeliste hõõglampide müügi, aga näeb ka ette tarbija teavitamise kohustuse ehk pakendil oleva info abil ja tootekirjelduse abil peab olema arusaadav, et tegemist on eriotstarbelise lambiga ja see ei ole mõeldud koduseks kasutamiseks.

Tehnilise järelevalve amet ja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium hakkavad uurima müügil olevate pirnide vastavust euronõuetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles