Alaealise noormehe surmas süüdlased said karistuse

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügavad augud peavad olema toestatud.
Sügavad augud peavad olema toestatud. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Viru Maakohus tunnistas eile oma kohtuotsusega lühimenetluse korras süüdi VDK Ehituse ja selle juhatuse liikme Alar Smolini 17-aastase noormehe surma põhjustamises tööohutusnõuete eiramise tõttu.


VDK Ehituse juhatuse liige Alar Smolin (29) tunnistati süüdi karistusseadustiku § 197 lg 2 järgi ning kriminaalseadustiku § 238 lg 2 alusel. Karistuseks mõisteti 1 aasta 4 kuud vangistust. Vangistust ei pöörata täielikult täitmisele, kui isik 2 aasta 6-kuulise katseaja kestel ei pane toime uut tahtlikku kuritegu ja täidab ettenähtud kontrollnõudeid. Katseaeg algas mehel täna.

Sama otsusega tunnistati samas asjas süüdi ka OÜ VDK Ehitus, mis sai rahalise karistuse 2600 eurot. Mõlemad karistada saanud peavad tasuma ka menetluskulud ja võrdselt kannatanu mittevaralise kahju summas 5000 eurot.

Kohtuotsus puudutab juhtumit, kus 15. augustil 2011 kella 14.50 paiku Ida-Viru maakonnas Jõhvi vallas Kohtla- Järve linnas Puru tänaval laskis VDK Ehitus alaealise töötaja kaevandisse, mis oli ligi 3 meetrit sügav, 2,6 meetrit lai ja 8 meetrit pikk.

Auk, kuhu tuli paigaldada veetoru, oli toestamata ja püstloodis külgedega. Kaevandi otsas töötas ekskavaator, kui varises kaevandi vasakpoolne sein ja mattis täielikult nooruki pinnase alla. Kannatanu suri saadud vigastuste tagajärjel sündmuskohal.

Kohtueelse uurimise lõpus sai VDK Ehituse juhatuse liige Alar Smolin süüdistuse kuriteos, mis seisnes töötervishoiu- ja tööohutusnõuete nõuete eiramises, millega on ettevaatamatusest põhjustatud inimese surm. Samas asjas sai samal põhjusel juriidilise isikuna süüdistuse ka VDK Ehitus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles