Võlanõustajate arvates on poodide krediitkaardid ohtlikud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poodide krediitkaardid võrdluses paari panga krediitkaardiga.
Poodide krediitkaardid võrdluses paari panga krediitkaardiga. Illustratsioon: Pm

Viimase paari aasta jooksul on mitu poodi toonud välja oma krediitkaardi, mis annavad lisaks soodustustele võimaluse osta asju, makstes nende eest alles järgmisel kuul. Võlanõustajad aga puutuvad krediitkaartide võlgadega kokku üha tihedamini ja neid üldiselt ei soovita.


Poodide krediitkaardid ühendavad endas kliendi- ja krediitkaarti ning nende eesmärk on tekitada klientidele järjekordne põhjus teha ostud just selles poes. Olenevalt kaardist kehtib kliendile kuni 55-päevane intressivaba tagasimakse tähtaeg, seega pideva maksevõime korral ei ole nendes midagi halba.

Tallinna sotsiaaltöö keskuse võlanõustaja Riina Kuremaa aga näeb küllalt kergesti kättesaadavates poodide krediitkaartides ohtu, kuna vähemalt need, kes võlanõustaja ukse taha jõuavad, on sageli rahaliselt kirjaoskamatud.

«Nad ei arvesta oma võimalusi, pidevalt võlgu elamine on nii tavaline. Inimesed ei vaata sageli isegi oma lepingut,» nentis Kuremaa, kes ei soovita krediitkaarte üldse kasutada, kui vähegi võimalik. «Tuleb toime tulla selle rahaga, mis sul on, ja mitte võlgu elada.»

Võlanõustaja Ülle Schmidt ütles, et näeb üha enam krediitkaartidega hädas olevaid inimesi. Igasuguse krediidi võtmisel peaks kõigepealt olema kindel, et sul on püsiv sissetulek. «Samas näen, et inimestel ei jää tihti muud üle, kui laenu võtta,» rääkis Schmidt.

Swedbanki krediitkaartide osakonna juhataja Annika Goroško tõi välja, et poodide krediitkaardid kehtivad tavaliselt vaid ühes poeketis.

«Kui klient vajab kaarti ka väljaspool ühte kindlat kauplust, siis tuleks mõelda, kas kaupluse soodustus või hüve on talle kogukulutusi arvesse võttes oluline,» rääkis Goroško.

«Kuigi poest saadav krediitkaart võib tunduda lihtsa ja kohustustevaba plastikuna, on see kliendile samamoodi laenukohustus kui pangast võetud kaar­t,» tuletas Goroško meelde.

Krediitkaart
•    Krediitkaardiga on võimalik krediiti ka sularahana välja võtta, kuid see toob kaasa küllaltki suuri lisakulutusi: teenustasu ja lisaks protsent väljavõetavast summast. Teisisõnu maksate nii kohe intressi.
•    Tähelepanelikult tuleb jälgida intressivaba perioodi tingimusi. Mõnel kaardil on see kindla kuupäevani, teisel aga teatud arv päevi, arvestades ostu sooritamisest.
•    Krediitkaartidel on tavaliselt ka kuu- või aastatasu. Arvesta välja, kas saadud kasu on suurem kui tekkinud kulu ehk kas kasutad kaarti piisavalt tihti, et periooditasu üles kaaluda.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles