1. klassi lapsele kulub kooliminekul vähemalt 130 eurot

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanemate esmased kulutused, mis kaasnevad lapse 1. klassi minekuga, on Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse arvutuste kohaselt 130 eurot ehk ligi viiendik Eesti keskmisest palgast.

Kui võtta aluseks Eesti keskmine netosissetulek selle aasta II kvartalis, mis oli 716 eurot, siis moodustavad hädavajalikud kulutused lapse esmakordselt koolisaatmisel ligi 20 protsenti.

«Tegemist on vältimatute kulutustega, mõningates koolides lisandub koolivormi ja tekli maksumus, mis kogusummat kõvasti kergitavad, ent sel juhul on tagatud ka paljud igapäevaseks kooliskäimiseks vajalikud riided,» lausus Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Anne Sägi.

Samuti võivad lisanduda kooliskäimisega kaasnevalt kulutused huviringidele,  pikapäevarühmale, taskurahale, telefonile.

Kulutusi aitab lisaks hajutamisele vaos hoida kaupade hoolikas valimine hinnast sõltuvalt. Arvestada tasub aga ka erinevate toetustega, mida esimesse klassi mineva lapse vanemale mõnel pool Eestis makstakse. Osa valdu annab lisaks koolitoetust vähekindlustatud peredele, kuid siis peavad need vastama kindlatele tingimustele.

Esmased kulutused I klassi minekul (eurodes):

Esmased kirjatarbed 25

Koolikott 25

Vahetusjalanõud 20

Liikumistunniks vajalik 60

Kokku 130

Vajalikud lisakulutused riietele:

Pidulik pluus 15

Pidulikud püksid, seelik 15

Igapäevapluusid 2 tk 10

Püksid, seelik 15

Kampsun 20

Välijalanõud 25

Kummikud 10

Jope 30

Kokku 140

Kokku 140

 

Võimalikud lisakulutused:

Telefon 35

Tekkel 15

Kokku 50

Allikas: Swedbanki eraisikute teabekeskus

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles