Kas väikelapse ema saab koondada ja kas raseda töötasu saab kärpida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm
Majandussurutis surub ka eluolu madalamale. Rubriigis «Masuvalve» otsime vastuseid majanduskriisiga seotud küsimustele, lükkame ümber eksiarvamusi ning julgustame lahendusi otsima. Saada oma küsimus rubriiki «Masuvalve» aadressil kiri@postimees.ee või edasta see postimees.ee vahendusel.

 
Vastab Klen Laus, advokaadibüroo Ruus ja Vabamets advokaat


Kavatsesin 1,5-aastase lapse kõrvalt tööle naasta, kuid läbi lillede anti mõista, et eriti mind ei oodata, sest tööd pole. Millised võimalused on tööandjal minu vallandamiseks-koondamiseks? Kui tööandja väidab, et tal pole pakkuda samaväärset tööd ja kui olen nõus võtma vastu teistsugused kohustused, siis kas mul peab säilima sama palk, mida sain enne emapuhkusele minemist?


Kui tööandja on enda sõnul likvideerinud töötaja senise ametikoha ja pooled ei saavuta kokkulepet töölepingu tingimuste muutmiseks või töölepingu lõpetamiseks, on tööandja sunnitud töötaja koondama. Samas on kehtiva seaduse kohaselt raseda või alla kolmeaastast last kasvatava töötaja koondamine väga komplitseeritud – selleks peab andma nõusoleku tööinspektor. Ka ei saa seaduse järgi koondada töötajat ajal, mil ta on lapsehoolduspuhkusel. Kui töötaja soovib siiski lapsehoolduspuhkuselt tööle naasta ja tööandjal pole pakkuda samaväärset tööd, siis tulenevalt lepinguvabaduse põhimõttest on pooled vabad otsustama, kas ja mis tingimustel nad uue töölepingu sõlmivad.



Seoses majanduslangusega on minu töökoormus vähenenud.  Olen rase, kas ja millistel tingimustel on tööandjal võimalik vähendada minu töötasu?


Töölepingu tingimusi võib muuta üksnes poolte kokkuleppel. Kuigi töölepinguseaduse paragrahv 68 annab tööandjale võimaluse juhul, kui töömaht või tellimuste hulk temast sõltumatult ajutiselt väheneb ja tööandja asukohajärgne tööinspektor selleks nõusoleku annab, kehtestada töötajale ajutiselt osaline tööaeg või saata ta osaliselt tasustatavale puhkusele, on ikkagi vajalik töötaja nõusolek. Keeldumise korral ei või tööandja palka vähendada. Uus töölepinguseadus kaotab kohustuse küsida tööinspektorilt nõusolekut. Töötajal on aga endiselt õigus ajutise osalise tööaja kehtestamisest keelduda.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles